Glazen klimaatgevel Center & Art Space

Glazen klimaatgevel Center & Art Space

Project
Door: Petra Starink | 01-02-2016

Het AkzoNobel Center & Art Space Amsterdam aan de Zuidas is onlangs geopend. Het exterieur en het interieur is door GROUP A ontworpen. Het gebouw straalt een eigentijdse visie uit waarbij licht, kleur, detaillering, maatvoering en lijnvoering een evenwichtig samenspel vormen. De rijkgelaagde gevel is een beeldbepalend onderdeel van het ontwerp.

 

Glazen klimaatgevel

De gevel is opgebouwd uit een combinatie van een glazen klimaatgevel en houten constructieve elementen. Door het gebruik van verschillende glassoorten is er een dynamisch spel van licht en reflectie ontstaan. De houten gevelelementen zijn afgewerkt met duurzame, hoogwaardige coatings in geleidelijk verlopende kleuren.

De publieke plint op de begane grond vormt een natuurlijke overgang met het naastgelegen plein. Om de toegankelijkheid en leefbaarheid van de kantorenomgeving op de Zuidas te bevorderen, heeft de architect in zijn ontwerp de plint een openbare functie gegeven. Op de begane grond bevindt zich de Art Space, waar de internationale kunstcollectie van de AkzoNobel Art Foundation te zien is. Voor de entree van de parkeergarage heeft kunstenaar Steven Aalders een werk ontworpen als dak van het parkeerhuisje.

Maatwerkmeubilair

Twee verweven atria vormen de ruggengraat van het interieur. Het eerste atrium strekt zich uit over de begane grond, bestaande uit de entree, receptie, restaurant en Art Space en het semipublieke ‘Meeting AkzoNobel’ op de eerste verdieping. Deze verdieping vormt het epicentrum voor medewerkers. Een tweede atrium wordt verbonden met de hoger gelegen kantoorverdiepingen.

Bij het ontwerp en de inrichting van deze verdiepingen is niet alleen gelet op aspecten als intensief en efficiënt ruimtegebruik, maar vooral op een inspirerende, energiezuinige, gezonde werkomgeving. Het interieurontwerp met maatwerkmeubilair van duurzame houtsoorten kenmerkt zich door ronde hoeken en vormen en reflecteert de dynamische uitstraling van het exterieur.

Kleurgebruik

Het kleurgebruik in de vloerbedekking en tafelbladen op de verdiepingen is geconcentreerd rond het atrium. De kunstcollectie is overal in het gebouw aanwezig, goed uitgelicht en gepresenteerd op speciale wanden. Iedere verdieping heeft een eigen kleurtoon. De reflecties hiervan op de plafonds van de verdiepingen vormen zo een verticaal kleurenverloop.

BREEAM Excellent certificaat

Het gebouw is onderscheiden met een BREEAM Excellent certificaat. Bijdragen zijn de zonnepanelen op het dak, PV-cellen in de atrium beglazing, een WKO installatie de dubbele klimaatgevel en de nabijheid van een station.

In de klimaatgevel wordt ’s zomers de warme lucht tussen de binnenste en buitenste huid weg geventileerd om opwarming van de binnenruimte tegen te gaan. In de winter wordt de stilstaande warme lucht in het gebouw geïsoleerd. De gelaagde glazen gevel is voorzien van een geïntegreerd lichtontwerp dat ervoor zorgt dat het gebouw zowel overdag als ’s nachts een warme en levendige uitstraling krijgt.

Projectgegevens

LocatieChristian Neefestraat 2, Amsterdam
ArchitectGROUP A, Rotterdam
TeamFolkert van Hagen, Frank Deltrap, Adam Visser, Maarten van Bremen, Raymond Leentvaar, Io Alexandropoulou, Brigitte van der Tuin, Janneke van der Velden, Michael Schoner, Dennis Berger, Garyfalia Pitsaki
Opdrachtgever exterieurDuraVermeer Bouw Amsterdam
Opdrachtgever interieurAkzoNobel Technology & Engineering
HoofdaannemerDura Vermeer Bouw, Amsterdam
Adviseur installatieHiensch Engineering, Badhoevedorp
ConstructeurRoyal Haskoning DHV, Rotterdam
E & W Installaties:HOMIJ Technische Installaties
BouwfysicaDGMR, Arnhem
Breeam expertKontek, Hoofddorp
Start ontwerpmei 2007
Start bou2013
Vloeroppervlakte15.463 m2
OpleveringExterieur 2015/interieur 2016
FotografieFrank Hanswijk

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.