Onderwijsgebouw CUBE van KAAN Architecten

Onderwijsgebouw CUBE van KAAN Architecten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-09-2018

Op de campus van de Tilburg University staat het Onderwijs en Zelfstudiecentrum CUBE ontworpen door KAAN Architecten. Het compacte en lage gebouw past in het groene omringende landschap en in het grotere architectonische geheel van de onderwijscampus met het Cobbenhagenge bouw van de voormalige Katholieke Economische Hogeschool, gebouwd in de jaren zestig. Het 11.000 vierkante meter grote gebouw ligt in de noordwestelijke hoek van de campus, die wordt gekenmerkt door een orthogonaal plan. CUBE ligt verankerd in het landschap door verharde paden die gebruikers naar de entrees aan de zuidkant leiden. De beslotenheid van de studieruimten is die van een open plek in het bos.

Ontwerp van KAAN Architecten

In de ontwerpkeuzes houdt KAAN Architecten niet alleen rekening met de huidige gebruikers (2.200 studenten en docenten), maar ook met toekomstige generaties en de ontwikkeling van de universiteit. Om openheid en vrije doorstroming te garanderen en een gevoel van drukte in het gebouw te voorkomen, bevindt zich in het centrum van CUBE een ruim overdekt studieplein dat wordt omgeven door een transparant auditorium en twee patio’s.

Gebouw zonder gesloten gevels

Het gebouw heeft aan alle zijden een homogeen uiterlijk zonder gesloten gevels of achterkanten. De overgang van gevel naar de groene omgeving is bijna naadloos. De begane grond is uitnodigend en voelt als een echt publieke ruimte dankzij de royale verdiepingshoogte en het overvloedige daglicht dat tot diep in CUBE doordringt. In het aaneengesloten landschap wisselen open studieplekken, loungeplekken, verkeersruimte en café elkaar af. De elegante hoofdtrap, een wenteltrap, verrijkt door de ronde vorm en lichte kleur het karakter van het gebouw.

Glazen wanden omgeven auditorium

Het door glazen wanden omgeven auditorium maakt deel uit van dit dynamische geheel. Rondom de groene patio ’ s bevinden zich zelfstudieruimten voor concentratie op insteekverdiepingen met een lager e vrije hoogte. Alle collegezalen, voorzien van de laatste communicatiemiddelen, bevinden zich direct aan de west-, noord – en oostgevel en benadrukken de sterke orthogonale oriëntatie van CUBE.

Open trappen

De vier open trappen, waaronder de hoofdtrap, zijn symmetrisch over de plattegrond verspreid en verbinden het overdekte plein met de eerste verdieping. De trappen, met uitzondering van de wenteltrap, en de luifel komen overeen in hun donkere kleur waardoor zij een eenheid in de publieke ruimte vormen. Daarnaast zijn deze publieke ruimten voorzien van vlakke gevlinderde betonvloeren en lichtgrijze strekmetalen plafonds.

Interieur uitgevoerd in warme grijstint

Het meubilair bestaat uit lange houten tafels en comfortabele banken. Het auditorium heeft een warm interieur. D e vloeren, wanden en plafonds zijn allen ton sur ton uitgevoerd in een warme grijstoon, waardoor de ruimte als geheel wordt ervaren en geschikt is voor de verschillende evenementen die er kunnen plaatsvinden. De dagelijkse vitaliteit en hectiek in CUBE, dat nu open is voor de studenten, versterkt de ingetogen expressie van een architectonische eenheid die wordt bereikt met een duidelijk en open ontwerpproces dat perfect past bi j de identiteit van het gebouw.

Projectgegevens

Naam project

CUBE - Onderwijs- en Zelfstudiecentrum

LocatieCampus Tilburg University, Tilburg
Programma/functie

studieplein, auditorium, collegezalen, instructieruimten, vergaderruimten, digitale examenzalen, loungeplekken, virtual reality lab, café

Architectenbureau Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
Projectteam

Allard Assies, Dennis Bruijn, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Michael Geensen, Alejandro Gonzáles Pérez, Marlon Jonkers, Rense Kerkvliet, Martina Margini , Kevin Park, Roland Reemaa, Maria Stamati, Yiannis Tsoskounoglou, Noëmi Vos, Yang Zhang

HoofdaannemerVORM Bouw, Papendrecht
Landschapsarchitect

MTD Landschapsarchitecten,’s-Hertogenbosch

Adviseur constructiePieters Bouwtechniek, Delft
Adviseur installatiesJ. van Toorenburg Installatieadviseur, Den Haag, Installaties (W): A. de Jong Installatietechniek, Schiedam Installaties (E): Steegman Elektrotechniek, Den Haag Brandveiligheid, akoestiek: Buro Bouwfysica, Capelle aan den IJssel
Start bouw januari 2016 – oktober 2016
Opleveringdecember 2016 – april 2018
Bruto vloeroppervlakte11.000 m²
BeeldSimone Bossi, Sebastian van Damme

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.