Op maat wonen door Umba architecten

Op maat wonen door Umba architecten

Door: Petra Starink | 19-05-2016

In het Liskwartier in Rotterdam-Noord is een typische vooroorlogse stadswoning gesplitst in twee gezinswoningen met ieder 2 verdiepingen. Dit type woning heeft een voor-midden-achter indeling, en is diep en smal. Umba architecten maakten het mogelijk om beide woningen een tweede leven te geven. Beide woningen zijn op maat verbouwd zonder dat de historische kwaliteit van het woonhuis verloren is gegaan.

Top up

De bovenwoning had een woonlaag en een zolderverdieping met een badkamer en drie slaapkamers, waarvan één inpandig. Het gezin vond de woning niet ruim genoeg en het balkon te smal. Door de helft van het zadeldak te verwijderen is er ruimte gecreëerd voor een extra verdieping op het achterste deel van de woning. De opbouw is gemaakt in houtskeletbouw en heeft een gevelafwerking van stroken lichtgrijze cementvezelplaat. Het lessenaarsdak is duurzaam bedekt met mos-sedum, dat een buffer voor regenwater vormt en in de zomer voor verkoeling van de binnenruimte zorgt. De dakbalken zijn in het zicht gelaten, waardoor het romantische karakter van een zolder behouden is. Op de extra verdieping is met deze opbouw een slaapkamer, hal met wasbak en een ruim dakterras  gerealiseerd.

Bottom down

De benedenwoning op de eerste verdieping heeft voldoende slaapkamers. Op de begane grond is door de trapopgang van de bovenburen de diepe woonkamer relatief smal. De smalle keuken achterin naast de woonkamer was ook te klein. De tuin lag onder het niveau van de woonkamer en was enkel via een trapje bereikbaar. Door de vloer in het achterste deel van de woning te verlagen tot tuinniveau en de ruimte over de volledige breedte uit te bouwen, werd de ruimte met één ingreep op meerdere punten verbeterd.

Lichte ruimte

Door de extra hoogte en het glazen dak van de serre is de ruimte nu statig en licht. De smalle keuken heeft plaats gemaakt voor een ruim kookeiland in de eetkamer. De tuin grenst aan de eetkamer met keuken en is bereikbaar via openslaande deuren. In het midden van de begane grond is het hoogteverschil gebruikt om in de verdiepte kruipruimte een bijkeuken te realiseren. De trap naar de bijkeuken is geïntegreerd in een kast die het verlaagde deel van de woonkamer begrenst. Door het verlagen van de vloer, de uitbouw, de open keuken en de inbouwkast is de ruimte geen pijpenla meer.

Historische kwaliteit

Beide woningen zijn op maat verbouwd zonder dat de historische kwaliteit van het typische woonhuis verloren is gegaan. De vernieuwing is een aanvulling op de bestaande voor-midden-achter typologie. De oorspronkelijke kamer-en-suite indeling is veranderd naar een voor- en achterhuis met nieuwe mogelijkheden. De verbouwing heeft met beperkte investering meer ruimte opgeleverd en de functionaliteit van de woning verbeterd.

Projectgegevens

Naam projectTop up & Bottom down
LocatieLiskwartier , Rotterdam
Programma/functieuitbreiding stadswoningen
ArchitectenbureauUmba architecten
ProjectarchitectRichard Smit
Opdrachtgever(s)collectief particulier
HoofdaannemerKraan BV
InterieurontwerperJasper den Dulk
Adviseur constructieSchaal Ingenieurs
Oplevering2015
BeeldJeroen Musch

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.