School 7 Den Helder

School 7 Den Helder

Door: Jacqueline Knudsen | 24-05-2016

Afgelopen weekend is School 7, de nieuwe bibliotheek van Den Helder, officieel geopend. Een bestaand vervallen schoolgebouw uit 1905 is geïntegreerd in een nieuwbouw naar ontwerp van architect Evelien van Veen. Marcel van der Veer ontwierp het interieur.
Evelien van Veen (Van Veen Architecten) en Marcel van der Veer (MARS Interieurarchitecten) werden in 2012 via een Europese aanbesteding geselecteerd voor dit project, omdat zij als enige architecten het oude schoolgebouw maximaal wisten te behouden.

Integratie van oud en nieuw

Van Veen en Van der Veer hebben de structuur van de oude structuur van lokalen, gangen en toiletten intact gelaten. Ook de bestaande detaillering is zo veel mogelijk behouden en geïntegreerd in de nieuwbouw. De buitengevel van het oude gebouw is ook in de nieuwbouw behouden en zichtbaar door een grote vide. De hoek van de oudbouw is opengebroken en een stalen goudkleurige constructie omkaderd de perforatie van de oude gevel. Een monumentaal trappenhuis annex tribune vormt het hart van het gebouw. De bestaande kapconstructie en dakbeschot zijn in het zicht en gedeeltelijk door een nieuwe constructie versterkt.
School 7 in Den Helder is de nieuwe thuisbasis van KopGroep Bibliotheken, de Helderse Historische Vereniging en de Helderse Volksuniversiteit.

Masterplan West 8

De voltooiing van School 7 is een belangrijke stap binnen de vernieuwing van het centrum van Den Helder. Edzo Bindels van West 8 heeft hiervoor het masterplan gemaakt, waarin het centrum compacter gemaakt wordt en de verschillende gebieden beter op elkaar aansluiten. School 7 verbindt de stad met Willemsoord, de voormalige scheepswerf van de Koninklijke Marine. In Willemsoord werd in oktober 2015 de nieuwe schouwburg geopend, een ontwerp van architecten Frits van Dongen en Patrick Koschuch. De opening van School 7 is een volgende mijlpaal die bereikt wordt.

Ter gelegenheid van de opening is een film gemaakt met interviews met onder andere architect Evelien van Veen en interieurarchitect Marcel van der Veer:

Projectgegevens

Naam project School 7
Locatie Den Helder
Programma/functie Transformatie en uitbreiding school tot bibliotheek
Architectenbureau Van Veen architecten *
Projectarchitect Evelien van Veen
Opdrachtgever(s) Woningstichting Den Helder
Gebruiker(s) bibliotheek, volksuniversiteit, historische vereniging
Hoofdaannemer Dozy
Landschapsarchitect West 8
Interieurontwerper Marcel van der Veer (MARS Interieurarchitecten)
Leverancier(s) Tegels: Koninklijke Tichelaar Makkum
Oplevering 2016
Bruto vloeroppervlakte 3000 m²
Beeld Mark Eckhardt & Tino Kerdijk

* © drost + van veen architecten

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.