Renovatie bloemkoolwijk Hoofddorp door NAP

Renovatie bloemkoolwijk Hoofddorp door NAP

Door: Petra Starink | 11-01-2016

Tien jaar geleden werden er al sloop en nieuwbouwplannen gemaakt voor de bloemkoolwijk Bornholm in Hooffdorp. Via een architectenselectie kreeg Network of Architects & Planners (NAP) de kans om een nieuwe visie te ontwikkelen voor de renovatie van 127 sociale huurwoningen van woningcorporatie Ymere.

Renovatie dak en gevel

De wijk Bornholm in Hoofddorp is een van de vele bloemkoolwijken die tussen 1970 en 1985 is gebouwd. 77 eengezinswoningen en 50 appartementen kampten met afbrokkelend asbest, slechte isolatie en onoverzichtelijke straten. Het team van NAP ging de wijk in om de aanwezige gebreken en kwaliteiten te analyseren. Met een frisse visie wisten de architecten de impasse te doorbreken en de betrokken partijen te overtuigen van de kansen van een grondige renovatie.

Met de renovatie zijn de bestaande asbesthoudende dak- en gevelbekledingen vervangen door vlakke betonnen dakpannen en rood metselwerk. De bestaande vloeren en de nieuwe gevels, kozijnen en daken zijn extra geïsoleerd. Op de platte daken zijn zonnepanelen geplaatst. De toegepaste duurzame materialen zijn door de architecten zorgvuldig gedetailleerd en zorgen voor tijdbestendige gevels met een subtiele grafische verfijning. De openbare ruimte rondom de appartementsgebouwen zijn intensief aangepakt: de centrale hofjes zijn opgewaardeerd met Franse balkons, de trappenhuizen zijn opgefrist en er is sfeervolle verlichting aangebracht.

Materiaalkeuze

De gehele renovatie van de 127 huizen moest worden uitgevoerd in bewoonde toestand. Om de bewoners te informeren en voldoende vertrouwen te geven in het bouwproces zijn de werkzaamheden met het uitvoeren van een proefblok van start gegaan. Door de asbestsanering en de renovatie te ‘toetsen’ op dit compacte blok van vijf woningen konden alle bij de bouw betrokkenen partijen hun werkzaamheden integraal op elkaar afstemmen. De bewoners kregen de unieke kans de aanstaande renovatie van hun huis van te voren 1 op 1 te volgen. Uiteindelijk is het bouwteam erin geslaagd alle werkzaamheden per huis binnen slechts drie dagen af te ronden. De overlast voor de bewoners kon zo tot een minimum worden beperkt.

De bewoners zijn intensief bij de renovatie betrokken geweest. De inbreng van de bewoners is door de architecten meegenomen in het renovatieplan en wordt duidelijk zichtbaar in de materiaalkeuzes en de vele praktische detailoplossingen. Door de renovatie is de wijk weer helemaal tot zijn recht gekomen en voldoen de huizen aan hun hedendaagse eisen.

Projectgegevens

LocatieBornholm Oost, Hoofddorp
OpdrachtgeverYmere
ArchitectNAP ( Network of Architects & PLanners)
ProjectteamGilles Trevetin, Thomas Bernhardt, Andreas Baumer, Julien Kummer, Gertjan Laan, Egle Suminskaite
Omvang77 eengezinswoningen, 50 appartementen
AannemerVastbouw Oost BV
BouwteamAveco de Bondt Ingenieursbedrijf, Arie Hollenberg Sloop & Milieuwerken, Weijerseikhout Dakspecialisten
Bouwkosten€ 8.750.000,-
Opgeleverd2015
FotografieMarcel van der Burg, Allard van der Hoek

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.