Ingetogen interieurconcept van ESTIDA

Ingetogen interieurconcept van ESTIDA

Door: Petra Starink | 13-01-2016

In het rijksmonument het Schuttersgildehuis in Alkmaar is sinds kort restaurant Fabers gevestigd. Eigenaar van het pand Segesta heeft het rijksmonument geheel in stijl gerenoveerd. ESTIDA ontwikkelde een ingetogen interieurconcept waarbij het karakter van het pand optimaal tot zijn recht komt.

Overleg met monumentenzorg

Balken plafonds, wanden in schoonmetselwerk, originele tegelvloeren en in alle ruimtes zijn de originele schouwen behouden en er zijn museale stukken toegevoegd. Bij binnenkomst staat de bezoeker direct in het hart van de zaak. In de centrale ruimte zijn keuken en bar samengebracht en op een podium geplaatst. Alle technische middelen konden worden aangebracht onder de vlonders en de originele vloeren konden hierdoor intact blijven. De keuken is geheel open en afgewerkt met een horizontaal getegeld front in zandkleur en zwart. De togen in de ruimte zijn in nauw overleg met monumentenzorg weer geopend en antracietzwart gekleurd. Tegenover de keuken is  de bar, die om een schouw, afkomstig uit een museum is heen gebouwd.

Sfeer in oude stijlkamers

Vanuit het centrale hart kan aan weerskanten een restaurantruimte worden betreden. De ruimtes zijn verschillend van sfeer. In de ene ruimte bestaat de bouwkundige basis uit een houten balken plafond boven een zwartwit geblokte tegelvloer en naturel eikenhouten raamkozijnen. Een eikenkast is vanuit een andere ruimte zorgvuldig verplaatst naar deze zaal en vormt nu in combinatie met een schoonmetselwerkmuur een beeldbepalende scheidingswand. ESTIDA selecteerde verschillende diepe blauwtinten zoals ook toegepast werd in de oude stijlkamers en vertaalde dat door naar het behang en de stoffering van banken en stoelen. Strakke lichtrails vormen de basisverlichting, met een grote glazen lamp-ornament voor de klassieke schouw.

Inheemse plantpatronen

De ruimte aan de andere zijde is anders. Van oudsher is de vloerafwerking een grijsgevlamde witmarmeren tegel, is het plafond strak gestuct en zijn de raamkozijnen wit grijs geschilderd. ESTIDA’s Designer Helma Kor ontwierp een zacht lila behang met inheemse plantpatronen, liet het plafond groen sausen, en koos voor een okergeel-groene stoffenselectie voor stoelen en banken. De tafelbladen zijn in een donker notenhout uitgevoerd. Het resultaat is als een tuinkamer, een moderne vertaling van de vroegere Chinoiserie. Op de etage is nog een ruime zaal met het originele eikenhouten balkenplafond, naturel eiken kozijnen en een terra tegelvloer. De zaal dient nu als vergaderzaal.

Projectgegevens

LocatieDoelenstraat 3, Alkmaar
InterieurdesignEstida
OpdrachtgeverSegesta / Restaurant Fabers
OpgeleverdDecember 2015

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.