In de Indische buurt in Amsterdam heeft Shift Architecture Urbanism een kluswoning verbouwd tot een open gezinswoning. Een 14 meter lange wandkast op de begane grond speelt hierbij een grote rol. In dit multifunctionele meubelelement zijn alle secundaire functies opgenomen waardoor één open woonruimte is ontstaan die opgespannen is tussen straat en tuin.
Door de afwezigheid van een entreehal in het huis wordt de relatie met de straat versterkt. De brede stoep wordt met de typische geveltuinen bij het wonen betrokken. De relatie met de tuin wordt benadrukt door het doortrekken van de wandkast in de achtertuin. De buitenkast begeleidt een terras dat binnen en buiten naadloos verbindt.
Wandmeubel uit drie materialen
Het wandmeubel is ontworpen van drie contrasterende materialen die de leefruimte differentieert. Ieder materiaal creëert een gebruikszone met een eigen identiteit, een warme houten bekleding van underlayment voor de woonkamer, een hygiënische HPL (hogedruklaminaat) in roze voor de keuken/eetkamer en een weersbestendig aluminium beplating voor het terras.
Aluminium en MDF
Het houten deel van de kast integreert een winterentree, een trap, TV & audio en garderobe. Het HPL deel bevat keukenkasten met keukenapparatuur. In haar poortvorm is een terug liggende keuken opgenomen uit zwarte MDF. Het in aluminium uitgevoerde stuk van de kast bevat een toilet en een tuinkast. Het blank geanodiseerde aluminium reflecteert het groen van de achtertuin terug het huis in, hierdoor wordt de tuin nog meer betrokken bij de woning.
Op de twee bovenverdiepingen wordt de openheid en het gezamenlijke gebruik van de begane grond ingeruild voor een compacte layout met private ruimtes. De eerste verdieping bevat een werkruimte aan de straat en een hoofdslaapkamer die in open verbinding staat met een inloopkast en een badkamer. De tweede verdieping bevat drie kleine kinderslaapkamers en een compacte tweede badkamer.