Strak gedetailleerde woning van Koen Arts in Elst

Strak gedetailleerde woning van Koen Arts in Elst

Door: Jacqueline Knudsen | 27-06-2018

In de nieuwe Lanenbuurt in Elst heeft Koen Arts, architect en directeur bij Wiegerinck architectuur stedenbouw in Arnhem, zijn eigen huis ontworpen en gebouwd. Een strak ontworpen vrijstaande woning met een eenvoudige hoofdvorm. Enkele krachtige ingrepen maken van de archetypische vorm van een rechthoek met zadeldak een eigentijds huis. Openheid en verbinding zijn de uitgangspunten van het ontwerp voor deze lichte en ruimtelijke woning.

Koen Arts  maakte begin 2016 de eerste schetsen voor het huis dat hij voor zijn gezin – vrouw en twee jonge kinderen – wilde bouwen. Hij wil niet alle eer alleen opstrijken voor het ontwerp: ‘Ontwerpen is voor mij ook vaak spiegelen en daarom wil ik de rol van mijn studievriend en momenteel collega-partner bij Wiegerinck Martijn van Bentum niet vergeten. We hebben intensieve gesprekken gehad over het ontwerp en hij heeft me scherp gehouden in het concept.’
Dat concept is gebaseerd op een eenduidig en eenvoudig volume dat alle functies in zich herbergt. Een rechthoekig volume met zadeldak is de hoofdvorm. ‘We hebben aan de voorzijde een strook uit de rechthoek uitgespaard, zodat er een ruim overstek is voor de entree. De achterzijde is juist uitgebreid met een ruimte voor de warmtepomp, een bijkeuken en een overdekking van het terras. Beide ingrepen hebben we geaccentueerd met een houten beschieting.’ Het terras heeft een stevige omkadering en schiet net iets voorbij het hoofdvolume. Achter het houten kader van dit gasloze huis zijn zonnepanelen, een berging en een warmtepomp verstopt.
Het hoofdvolume heeft een gevelbekleding in een baksteen die door zijn kleuraccenten en wisselende glans bij elk weertype een andere schittering krijgt. Het dak is strak afgewerkt met zinken randen. De afvoeren, goten en regenpijpen zijn onzichtbaar weggewerkt. De grote dakkappellen van de drie slaapkamers hebben een robuuste zinken omkadering.
De gevlinderde betonvloer van het terras is superglad en na een regenbui spiegelt het zonlicht mooi tegen het plafond van het terras. De pui tussen terras en woonkamer kan 5 meter openschuiven, waardoor de buiten- en binnenruimte bijna naadloos in elkaar doorlopen. Dit effect wordt versterkt doordat het plafond en de vloer binnen en buiten op een vlak liggen en bijna identiek ogen qua kleur en textuur.

Open woonverdieping

De begane grond heeft een vrij open plattegrond. Koen Arts: ‘Aan de binnenzijde hebben we een zo ruimtelijk mogelijke omgeving geschapen door openheid en verbinding. Vooral de benedenverdieping heeft weinig deuren en de ruimten lopen vloeiend in elkaar over. Entree, trap, woonkamer, eetkamer en keuken vormen een eenheid waardoor onderling contact versterkt wordt.’ Om de ruimte optisch toch iets op te delen, is tussen woon- en eetkamer een wandelement gehangen, met daarin een beeldscherm en bergruimte.
‘De basismaterialisering heb ik rustig gehouden, met witte plafonds en wanden en een lichtgrijze gietvloer. Daardoor kon ik in diverse interieurelementen, zoals de keuken, de trap en de inloopkast boven, kleur- of materiaalaccenten aanbrengen.’

Betoverende keuken

De keuken is werkelijk een pareltje, met onder andere een vrijstaand aanrechtblok afgewerkt met gemarmerd wit Neolith Calacatta. Alle kasten en apparatuur, met uitzondering van de oven, zijn greeploos.’ Ik had een geweldige meubelmaker, die zelfs een methode wist hoe een greeploze koelkastdeur te maken die soepel werkt. Deze is zo vrijwel onzichtbaar in de kastenwand opgenomen.’ Rond de kookplaat is het houten werkblad, zijwanden en plafond afgewerkt met een coating in bronskleurig metaal (innocoating), waarin een strooisel is verwerkt. Het effect is betoverend.
De lichte houten treden van de halfopen trap, waaronder vrijwel onzichtbaar laden zijn gemaakt, loopt op de verdieping door in de vloer. Op de verdieping is de schuine dakvorm overal ervaarbaar, het geeft veel ruimtelijkheid. De gangdeuren zijn kozijnloos en ook hier zijn wanden en deuren wit. Alleen de inloopkast is met zwarte open en dichte kasten een intieme ruimte en een aangenaam contrast.

Speelse elementen

Bijna de gehele vormgeving van het huis is minimalistisch en strak gedetailleerd. Toch zijn er een paar elementen die de strakheid doorbreken en een knieval zijn naar de speelse fantasiewereld van kinderen: de spelletjesboom in de speelkamer, die opa voor zijn kleinkinderen heeft gemaakt, en een geheim rond deurtje tussen de beide kinderslaapkamers.

Dit artikel is geschreven door Jacqueline Knudsen en gepubliceerd in ArchitectuurNL 3 2018

Projectgegevens

Naam projectWoonhuis Elst
LocatieAmbtman 14 in Elst-gld
ProjectarchitectKoen Arts en Martijn van Bentum
Opdrachtgever(s)K. Arts en K. Hurkens
HoofdaannemerJansen & van Ralen, Oosterhout gld
InterieurontwerperMedie Janssen interieurarchitectuur
Adviseur constructieArchimedes
Adviseur installatiesBrunsveld Veerbeek ingenieurs
Leverancier(s)Interieurbouwer: Strakk Metaalcoating keuken: Inno-coating Keukenblok: Neolith
Start bouwnovember 2016
Opleveringjuni 2017
Bruto vloeroppervlakte230 m²
Bruto inhoud790 m³
Bouwsom incl. installaties, excl. inrichting en BTW€ 350.000
BeeldFoto's Peter Baas, Koen Arts en Jacqueline Knudsen

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie