Transformatie Oude IJsselbrug Zutphen

Transformatie Oude IJsselbrug Zutphen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-06-2018

De Oude IJsselbrug in Zutphen is gerevitaliseerd en uitgebreid met een royale en comfortabelere voetgangers- en fietsverbinding. De verbreding was hoog nodig om een betere, veiligere, en hoogwaardig vormgegeven oversteek te maken. MoederscheimMoonen Architects won de aanbesteding in 2015 in combinatie met constructeursbureau Apcon BV en gaf vorm aan dit bijzondere project. De brug is verkijkt met een bijzonder uitkijkpunt, een lange zitbank en verfijnde details.

Oude IJsselbrug met rijke historie

De Oude IJsselbrug in Zutphen heeft een rijke historie. De huidige brug is inmiddels al het zevende exemplaar. Hout, staal, bombardementen, geleende constructies uit Zaltbommel, Breukelen en Oosterbeek geven letterlijk kleur aan de historie van deze plek. Architect Erik Moederscheim: “We hebben het ontwerp voor de uitbreiding vooral opgevat als een nieuwe laag in de geschiedenis van de brug en de stad.

Glazen balustrade

Het ontwerp is ontwikkeld vanuit het concept van comfort en voelbare kwaliteit voor voetgangers en fietsers van dichtbij, maar ook vanuit een krachtige herkenbaarheid van veraf. Vanuit deze thematiek heeft het bureau een doorsnede ontworpen die een krachtig en zuiver gebaar vormt in het landschap en een comfortabele lay-out creëert. Deze iconische en krachtige lijn is vormgegeven met cortenstaal en contrasteert daarmee met de originele IJsselbrug om deze ‘nieuwe laag’ expliciet te maken. Een glazen balustrade geeft de voetgangers op de brug vrij uitzicht over de IJssel en draagt bij aan de hoogwaardige omgeving op en rondom de brug.

Zitbank over lengte van de overspanning

Als scheiding tussen het fiets- en voetgangersgedeelte, is de brug voorzien van royale opstand die de beide verkeersstromen van elkaar scheidt. Deze opstand is bovendien de drager van een zitbank die zich over de volledige lengte van de overspanning uitsmeert. Architect Erik Moederscheim: “We weten niet zeker of wij hiermee de langste bank van Nederland of Europa kunnen claimen, maar de langste bank van Zutphen is het zeker! We hebben verder het geheel verrijkt met bijzondere verlichting en aandacht voor historie. Hiertoe is de opstand geperforeerd en symboliseert het een rivier die altijd in beweging is en zo mede vormgeeft aan de historie van de stad. We hebben de geschiedenis van de brug en de stad verwerkt door de opstand tevens dienst te laten doen als tijdsbalk. Enkele bepalende momenten uit de historie van deze IJsselstad kom je chronologisch tegen als je de stad via de brug betreedt.”

Verlichting brug

De verlichting van de brug zorgt voor de veiligheid van fietsers en voetgangers in het donker. Ook inde avond springt de brug in het oog. Het licht verandert van kleur met de verandering van de seizoenen.

Nieuwe kleur

De bestaande IJsselbrug heeft een nieuwe kleur gekregen. Grijsblauw, de kleur van de naastgelegen spoorbrug. Op deze wijze vormen de beide boogbruggen een samenhangend geheel in contrast met de uitbreiding. Ook de originele boogbrug heeft bij de herontwikkeling nieuwe verlichting gekregen.

Project Rivier in de stad

De transformatie van de oude IJsselbrug is onderdeel van de algehele kwaliteitsimpuls voor het gebied langs de oevers van de IJssel die de gemeente Zutphen initieert vanuit het programma ‘Rivier in de stad’. Het gaat niet alleen over waterwering maar vooral ook over waterbeleving. Een bijzonder onderdeel van de opgave betrof het ontwerp van de landingspunten. Zo is de landing aan de zijde van de uiterwaarden ontworpen als een ware attractie. Het is enerzijds een spectaculair en sculpturaal vormgegeven uitkijkpunt met uitzicht over de stad, maar het herbergt ook een lagere gelegen uitkijkpunt. Dit lager gelegen uitkijkplatform is zo vormgegeven dat het precies droog blijft bij de hoogst geprognotiseerde waterstand. Bij hoog water sta je zo droog maar kun je het stromende water haast aanraken. Vanuit het landingspunt wordt er op dit moment gewerkt aan een nieuwe padenstructuur die het mogelijk maakt een wandeling door de uiterwaarden te maken.

Projectgegevens

Naam project Oude IJsselbrug
Locatie Zutphen
Programma/functie Brug
Architectenbureau MoederscheimMoonen Architects
Projectarchitect Erik Moederscheim
Projectteam Sander Malschaert, Sulejman Gusic, Jelle Rinsema, Fernando Polo, Jelmer van Zalingen
Opdrachtgever(s) Gemeente Zutphen
Hoofdaannemer Civiele Technieken deBoer bv & aannemersbedrijf Damsteegt
Oplevering december 2017
Beeld Peter van Kempen, Bart van Hoek

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.