Van eenheidsworst naar Engelse drop

Van eenheidsworst naar Engelse drop

Door: Peter Visser | 08-10-2012

Voor het stationsgebied van Leiden, tussen station en binnenstad, liggen sinds vorig jaar grootse plannen klaar die onder andere voorzien in de sloop van de zogenaamde Berlijnse muur, een rij naoorlogse kantoor- en appartementenpanden evenwijdig aan het spoor. Plannen voor de lange termijn, dus reden genoeg voor de hotelketen Ibis om een kantoorpand te transformeren tot een hotel voor de komende 20 jaar.

Het complex aan het Stationsplein bestaat uit drie afzonderlijke gebouwen, in het midden een appartementencomplex, geflankeerd door twee kantoorpanden. De plint huisvest diverse winkels. Het is rond 1960 gebouwd naar een ontwerp van architect M.P. Schutte en is een typisch voorbeeld van stedelijk bouwen in die tijd. Kenmerkend zijn de monotone, rechthoekige en grootschalige bouwvolumes en de combinatie van wonen, werken en winkelen. Dat het complex inmiddels de bijnaam Berlijnse muur heeft, zegt wel iets over hoe men tegenwoordig tegen deze architectuur aankijkt.

Het zuidelijke kantoorgebouw was tot enkele jaren geleden in gebruik bij de Universiteit Leiden, maar toen die het pand verliet dreigde leegstand. Hotelketen Ibis zag wel wat in het gebouw, niet in de laatste plaats vanwege de locatie, en gaf architectenbureau VVKH in 2008 opdracht het pand van een fris en modern uiterlijk te voorzien.

Abstractie en snelheid

Er is bewust voor gekozen de horizontaliteit en grote schaal van het gebouw te benadrukken en het niet op te knippen in kleine stukjes. Hierdoor is het een krachtig en grafisch gebouw geworden. De oorspronkelijke horizontaliteit van de gevel is versterkt door het aanbrengen van smalle horizontale keramische elementen in verschillende kleuren. De zwarte kozijnen hebben een diepe negge ten opzichte van de keramische elementen waardoor die laatste beeldbepalend zijn en het gebouw abstractie en snelheid geven.

De keramische gevel is boven het dak doorgezet, waardoor de technische installaties op het dak onzichtbaar zijn vanaf straatniveau. De plint is uitgevoerd in een robuuste steen en heel veel glas. Een lange witte luifel geeft het hotel extra allure en benadrukt nog eens de horizontaliteit.

Projectgegevens

LocatieStationsplein Leiden
OntwerpVVKH Architecten
ProjectteamRonald Knappers, Wouter Fokkinga
OpdrachtgeverGolden Green Hotels\ IBIS Leiden Beheer
HoofdaannemerFormaBouw, Zoeterwoude
Adviseur constructieBogaards constructiebureau, Katwijk
Adviseur bouwfysicaZRi adviseurs
Start bouw2011
OpleveringFebruari 2012
ProgrammaHotel met 118 kamers
TekstPeter Visser
FotografieRoos Aldershoff

Interieur

In een later stadium is de architect ook betrokken geraakt bij het ontwerp van het interieur. Met name op de hoge begane grond met receptie, bar, lounge en eetzaal is naast de zogenaamde ‘Ibis identifiers’ veel aandacht besteed aan de zonering, materialisering en de karakteristieke betonconstructie. De hotelkamers op de verdiepingen zijn standaardkamers, het stramien van het gebouw was daar prima geschikt voor, alleen in de diepte kwam het gebouw net iets te kort. Hiervoor is het aan de achterkant 70 centimeter opgedikt. De kelder is nu in gebruik als berging en personeelsruimte, maar biedt in de toekomst wellicht mogelijkheden voor een wellnesscentrum.

Zinvol hergebruik

Niet ieder leegstaand kantoorgebouw is geschikt voor hergebruik als hotel, maar als het op de juiste plaats staat blijkt het heel goed mogelijk. Er zijn meer voorbeelden van te vinden in Nederland, in Amsterdam schijnt er zelfs een teveel aan nieuwe hotels in leegstaande kantoren te zijn.

In Leiden is het echter een groot succes. De locatie bij het station en op een steenworp afstand van de historische binnenstad is perfect. De nieuwe uitstraling van het gebouw doet de rest, het nieuwe hotel loopt als een trein.

Het stedenbouwkundige plan van Maxwan voor het stationsgebied voorziet uiteindelijk in sloop van deze Berlijnse muur waar het hotel deel van uitmaakt. Maar voor dit deel van het stationsgebied aan de beurt is, zijn we zo tien tot twintig jaar verder. Staat er in de tussentijd toch maar mooi een leuk hotel in plaats van een leeg kantoorpand.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,

    Schrijf een reactie