Villa de Kraan

Villa de Kraan

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-09-2019

Villa de Kraan, ontworpen door Joris Verhoeven Architectuur staat in een ruim opgezette woonwijk in Berkel-Enschot. Voor de opdrachtgevers was het belangrijk dat het terras de favoriete plek moest worden, dit was ook het uitgangspunt bij het ontwerp. Het resultaat van de woning is een omlijsting met rondlopende witte kaders van stucwerk die zijn ingekleed met hout.

De oriëntatie van het kavel was leidend in het ontwerp. De voorzijde van de woning is tevens de westzijde en dat zou betekenen dat het gewenste terras op de straat zou uitkijken. Door het terugleggen van het terras ten opzicht van de voorgevel en het introduceren van twee gemetselde wanden is er een semi-open patio ontstaan. Privacy is zo gewaarborgd.

Robuuste uitstraling

De bakstenen van de gemetselde wanden vormen met de robuuste uitstraling een groot contrast met het strakke stucwerk.  Met hun horizontale belijning geven zij tegenwicht aan de statische verticaliteit van het hout. De donkere ambachtelijke handvormstenen bevatten soms nuances in lichtbruin die overeenkomen met de kleur van het hout. De sculpturale zwevende belijning van het stucwerk wordt versterkt door de ingetogen detaillering. De nuances met de natuurlijke materialen metselwerk en hout zorgen voor contact met de aarde.

Levensloopbestendige villa

Het programma van de woning is levensloopbestendig. De begane grond bevat het gehele woonprogramma. Op de verdieping bevinden zich nog drie slaap- en logeerkamers en een extra badkamer.

Projectgegevens

Naam project Villa de Kraan
Locatie Berkel-Enschot
Programma/functie Woonhuis
Architectenbureau Joris Verhoeven Architectuur
Opdrachtgever(s) Particulier
Hoofdaannemer Cloïn Totaalbouw. Metselwerk: van de Moortel
Oplevering 2018
Beeld John van Groenedaal

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.