Villa Harnaschpolder

Villa Harnaschpolder

Door: Petra Starink | 04-07-2017

Villa Harnaschpolder staat aan de rand van Delft en is een ontwerp van Station-D Architects. Een moderne woning met een hoge standaard in duurzaamheid en wooncomfort, dat waren de voornaamste wensen voor het ontwerp van de villa. In het hart van de villa komt daglicht binnen via het centrale daklicht boven de glazen kern die voorzien is van een industriële design trap.

Daglicht

De keuken, eethoek en woonkamer bevinden zich in één enkele ruimte. Transparante wanden rondom de centrale kern zorgen voor een continuïteit aan dynamiek: beweging op de trap, visuele interactie tussen de verdiepingen en het schaduwspel van de zon. Terwijl het noorden een gesloten karakter heeft, opent de villa zich juist aan de zuidelijke tuinzijde. De glaspartij van maaiveld tot dakrand trekt het buitengevoel naar binnen. De vide boven de eetkamer verbindt op haar beurt de beneden- en bovenverdieping. Om opwarming gedurende de zomermaanden tegen te gaan, zijn alle zuidelijke glasoppervlakten voorzien van ingebouwde screens.

Houten gevelbekleding

Het stucwerk is uitgevoerd als een aaneengesloten band die om de woning heen ligt. Tussen deze banden is de gevel bekleed met verticale houten gevelbekleding. Om de gevelvlakken niet te doorbreken is gekozen voor een inpandig regenwaterafvoersysteem. Rondom de villa is een grindkoffer aangebracht met grijs Ardenner split. Het interieur van Villa Harnaschpolder kenmerkt zich door veel licht en een eenvoud in vier heldere, contrasterende materialen: wit stucwerk, gevlinderd beton, zwart staal en blank hout. Deze materialen en kleurtinten zijn ook terug te vinden in het exterieur van de woning.

ClimaLevel klimaatsysteem

De woning is gebouwd in kalkzandsteenelementen en breedplaten. Centraal onder de villa bevindt zich een prefab kelder. De woning is voorzien van het ClimaLevel klimaatsysteem. Op het dak liggen  PV-panelen.

Projectgegevens

Naam projectVilla Harnaschpolder
ArchitectenbureauStation-D Architects
ProjectarchitectLars Hoogewerf, Rico Heykant, Tim van Beukering
HoofdaannemerHako Bouw
Adviseur constructieVan der Linden Constructies Advies, Vleuten
Adviseur installatiesClimagevel, Blaricum
Adviseur bouwfysicaMAX3D, Ootmasrum
Oplevering2017
Bruto vloeroppervlakte262 m²
Bruto inhoud975 m³
BeeldStijnstijl fotografie

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.