Woonhuis GWM door Nieuwe Architecten

Woonhuis GWM door Nieuwe Architecten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-10-2019

Aan de Nieuwe Delft, een nieuwe gracht in de ontwikkeling in Spoorzone Delft, heeft Nieuwe Architecten, een team van ambitieuze ontwerpers gewerkt aan een bijzondere woning op een zelfbouwkavel. De richting en sfeer van dit huis is samen met de opdrachtgever bepaald. Zij wensten een woning met heldere lijnen en hoogwaardige materialen. Een woning die nadrukkelijk eens statement maakt.

Overstek aan de voorzijde

De kavel heeft een verdraaiing, en de woning benut deze door de gevels op de begane grond recht te leggen. Aan de straat-en tuinzijde zijn overstekken ontstaan. De keuken, op de begane grond, heeft hiermee een beter doorzicht. Er is ruimte aan de straat en stoep voor het stallen van fietsen, en aan de tuinzijde is er ruimte voor een terras met beschutting. Het overstek aan de voorzijde kan worden afgesloten met schuivende panelen.

Open ruimte

Het bovenliggende woonvolume bestaat uit twee lagen met een flexibele tussenverdieping. De woonruimte is een spectaculaire open ruimte met veel hoogte, uitzicht over de gracht aan de voorzijde en uitzicht op de tuin aan de achterzijde. De nu aanwezige vides kunnen in de toekomst dichtgelegd worden. Zeer aanwezig in de ruimte zijn de stalen spanten waarmee de dwarsstabiliteit wordt verkregen. Een badkamer zorgt voor een accent in de voorgevel. Via open trappen wordt de slaapverdieping bereikt die als gesloten kap is ontworpen. De bamboe afwerking hiervan vormt één geheel met het bovenliggende terras.

Eigentijdse materialen in woonhuis GWM

Het terras wordt ontsloten door een dakopbouw met pantry voorziening en pv-cellen in het dak. Een belangrijke drager in het ontwerp is de op iedere verdieping aanwezige kastenwand. De met divers plaatmateriaal afgewerkte kast biedt naast veel bergruimte ook plaatst aan de installaties. Met eigentijdse materialen en hoge duurzaamheidsambities is binnen dit ontwerp de klassieke driedeling van plint, gevel en kap opnieuw geïnterpreteerd.

Projectgegevens

Naam project Woonhuis
Locatie Graaf Floriskade 42, Delft
Programma/functie Woonhuis GWM
Architectenbureau Nieuwe architecten
Projectteam Roderik van der Meulen, Joep Windhausen, Riemer Postma
Opdrachtgever(s) Particulier
Hoofdaannemer Bestbouw
Adviseur constructie BREED Integrated Design
Adviseur bouwfysica ZRi
Oplevering 2019
Bruto vloeroppervlakte 249 m²
Beeld Stijn Poelstra

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.