Zorgcomplex aan Dokhaven

Zorgcomplex aan Dokhaven

Door: Petra Starink | 02-06-2015

In de binnenstad van Middelburg is het zorgcomplex Maisbaai opgeleverd, ontworpen door Office Winhov architecten. Er is een ensemble gebouwd dat rekening houdt met de wensen van de zorgbehoevende bewoners als met een zorgvuldige inpassing van nieuwbouw in de bestaande historische context van een oude haven.

Het project met groepszorg-woningen en sociale huurwoningen bevindt zich aan de Dokhaven. In de groepswoningen wonen mensen met een psychogeriatrische aandoening. Omdat de bewoners veel aan huis zijn gebonden hebben alle woonkamers grote ramen met uitzicht op de haven en een centraal plein.

Historische locatie

De bovengelegen huurwoningen zijn uitzonderlijk licht, door de grote ramen en balkons. De locatie heeft een rijke historie. Hier werden in de 17e en 18e eeuw honderden Oostindievaarders voor de VOC gebouwd. Aan de ene zijde bevindt zich de oude bebouwing aan de Kinderdijk, aan de andere zijde het Maisbaaigebied, volgens het stedenbouwkundige plan van Aldo van Eyck.

Uitgewerkte gevels

De vier nieuwe gebouwen met licht hellende daken accentueren het einde van de Dokhaven. Door het opknippen in bouwdelen van verschillende groottes sluit het complex goed aan op de omliggende bebouwing. Ondanks de verschillende functies vormen de verschillende onderdelen één geheel. Dit komt voornamelijk door de consequent uitgewerkte gevels en de gemetselde balkons.

Projectgegevens

LocatieDokhaven, Meestoof Middelburg
OntwerpWinhov architecten
Project architectJoost Hovenier
FotografieOffice Winhov, Stefan Müller
Programma27 appartementen, 3 woon-zorggroepen voor ouderen
Starte en oplevering project2008-2015
Bruto vloeroppervlak3.980 m2
Opdrachtgever prijsvraagGemeente Middelburg
Opdrachtgever bouwopdrachtWoongoed Middelburg A
AannemerHeijmans Woningbouw Grijpskerke

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.