Documentaire architect Herzberger

Actualiteiten, Architect, Nieuws

Documentaire architect Herzberger

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-01-2023

De documentaire ‘The Proof of the Pudding’ van Cinema Delicatessen zal vanaf 9 februari in de bioscopen draaien. In deze documentaire volgen Patrick Minks, Jaap Veldhoen en Wouter Snip architect Herman Hertzberger bij zijn strijd woningen te maken van zijn meest iconische gebouw, het voormalige Centraal Beheer-kantoor in Apeldoorn.

De 90-jarige architect Herman Hertzberger heeft een rijk werkzaam leven geleid. Al op jonge leeftijd verwierf hij internationale bekendheid als belangrijk vertegenwoordiger van de architectuurstroming structuralisme. Zijn gebouwen en ideeën zijn wereldberoemd en worden nog altijd bewonderd en bestudeerd.

Leren kennen

In de documentaire The Proof of the Pudding van Herman Hertzberger leren we hem kennen als een gedreven, humoristisch en bescheiden mens. Nog altijd ontwerpt hij mee aan de projecten van zijn bureau AHH, geeft hij lezingen en werkt hij aan boeken om zijn visie op de rol van architectuur voor mens en samenleving uiteen te zetten. Herbergzaamheid en vrijheid zijn voor hem sleutelbegrippen.

Hergebruik

Het meest iconische gebouw van Herman Hertzbergers sociale visie, het voormalige Centraal Beheer-kantoor in Apeldoorn uit 1972, staat al jaren leeg en verloedert langzaam maar zeker. De documentaire volgt Herman en zijn opvolger bij AHH, Laurens Jan ten Kate, in hun strijd om van het kantoor woningen te maken. Een transformatie die Herman altijd voor ogen heeft gehad en die hij in de film ‘the proof of the pudding’ noemt. De werkelijkheid blijkt echter weerbarstiger. Hermans idealisme botst met het hedendaagse rendementsdenken dat ruimte vooral als winstgevende vierkante meters ziet en niet zozeer als een ontmoetingsplek voor mensen.

The Proof of the Pudding (trailer) – een productie van JURA Film Theater & Debat – is een film van Patrick Minks (scenario, montage, regie), Jaap Veldhoen (camera, co-regie) en Wouter Snip (productie).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.