Frits Peutz – beeldbepalend architect voor Heerlen

Architect, Boeken

Frits Peutz – beeldbepalend architect voor Heerlen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-08-2023

Het boek ‘Frits Peutz 1896-1974 – Beeldbepalend architect’ belicht het oeuvre en leven van de romantisch rationalistische architect Frits Peutz. Omdat hij veel heeft betekend voor de stad Heerlen, lanceert nai010 het boek tijdens de opening van het nieuwe Stadskantoor en Raadhuis van deze gemeente (op 26 augustus). 

Voor de Tweede Wereldoorlog vestigde Frits Peutz zich in Zuid- Limburg, om daar onwaarschijnlijk veel te bouwen. Onverstoorbaar werkte hij aan een repertoire dat inmiddels internationaal in hoog aanzien staat.

Projecten

Een van zijn meest iconische projecten is het Raadhuis van Heerlen, inmiddels een rijksmonument. Na het Huis op de Linde, het Retraitehuis en het Glaspaleis was dit zijn vierde project voor de stad.

Het Raadhuis, in 2023 gerenoveerd en uitgebreid tot nieuw Stadskantoor door architectenbureau Mecanoo, was het eerste gemeentehuis dat tevens een bestemming kreeg als expositieruimte voor beeldende kunst. Gemeente Heerlen viert de opening van het nieuwe Stadskantoor en Raadhuis van 25 augustus t/m 3 september met rondleidingen, een lezing van Francine Houben en een Peutz tentoonstelling die t/m 26 november te bewonderen is bij Schunck.

Boeklancering

Onderdeel van dit programma is tevens de boeklancering van ‘Frits Peutz – beeldbepalend architect’ op 26 augustus om 14:00 in de Stadsgalerij Heerlen. Vormgever Marcel van der Heyden en schrijver/journalist Emile Hollman presenteren het boek dat – samen met de tentoonstelling – aan de hand van documenten (foto’s en tekeningen) en interviews inzicht geeft in de betekenis van Peutz voor de stad. Ook is er aandacht voor zijn ‘handlangers’ Marcel van Grunsven en kabinetschef Pieter Defesche, en de rol van Peutz als inspirator voor architecten zoals Jo Coenen, Wiel Arets, Wim van den Bergh en Francine Houben.

Het 240 pagina’s tellende boek is verkrijgbaar bij nai010 uitgevers.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.