Pop-up interieur voor 5.000 euro

Architect, Interieur

Pop-up interieur voor 5.000 euro

Door: Peter de Winter | 30-08-2013

Pim Schachtschabel is nog niet eens afgestudeerd aan de TU Delft. Toch heeft hij al een ‘koninklijk’ ontwerp op zijn naam staan en eind juli opende aan de Zeedijk in Amsterdam een pop-up store waarvoor hij het interieur ontwierp. Dankzij de ‘wederdiensteneconomie’ waarin hij actief participeert, kon hij het interieur realiseren voor krap 5.000 euro. Een gesprek over hoe je als architect van iets goedkoops toch iets bijzonders kunt maken.

 

De manier waarop aankomend architect Pim Schachtschabel (25) betrokken raakte bij het interieurontwerp van pop-up store Uncover Lab is een verhaal apart. Creatief ondernemer Victor van Doorn ontwikkelde eerder een methode om het aluminium deksel van een MacBook van een persoonlijk beeldmerk te voorzien (zie ArchitectuurNL 5/12). Bij wijze van promotiestunt schreef hij een prijsvraag uit waarin hij vroeg een MacBook-design voor Koningsdag te ontwerpen. Schachtschabel verwerkte de appel op het deksel in een serie schaakstukken waarmee hij de nieuwbakken koning en zijn familie gestalte gaf. Met zijn interpretatie van de opdracht won hij niet alleen de eerste prijs, maar verwierf hij ook de opdracht het interieur van Uncover Lab te ontwerpen.

Lasersnijder

Van Doorn had een budget van krap 5.000 euro. Voor dat geld moest de jonge architect een winkelinrichting maken waarin plaats was voor het kantoor van de creatief ondernemer, maar waar ook een prominente plek was weggelegd voor de lasersnijder. Waar het bij Uncover Lab namelijk om draait, is customizen van objecten. Dat kan een (eigen) ontwerp in het deksel van een MacBook zijn, maar ook een afbeelding of tekst in de poot van een zonnebril, een tekening in het kaft van een notitieblok, een romantische wens in de dop van een parfumfles of een versiering op een smartphone.

Schachtschabel: ‘Achterliggend idee is dat veel mensen niet zo houden van anonieme producten. Een Ray-Ban blijft een zonnebril tenzij je er een persoonlijke noot aan toevoegt. De missie van Uncover Lab is de band versterken tussen mensen en de objecten die ze gebruiken. Dat doen we door de objecten te customizen. Vergelijk het met een tattoo, daar zit vaak ook een verhaal achter. Precies zo zetten wij waar de klant bijstaat met de lasersnijder een Tech Tattoo op of in een object. Dat kan een eigen ontwerp zijn, maar ook een ontwerp van ons.’

Uncover Lab is voor ondernemer Van Doorn een eerste stap. Eén van zijn ambities is de opening van popup stores in Berlijn, Barcelona en Londen. Een andere ambitie is voor die winkels interieurs in een goed herkenbare huisstijl ontwerpen en dat sluit dan weer prima aan bij de ambitie van architect Pim Schachtschabel.

Wederdiensteneconomie

Dat Schachtschabel het interieur voor krap 5.000 euro kon realiseren, heeft voor een belangrijk deel te maken met vindingrijkheid en wat je de wederdiensteneconomie kunt noemen. Zo is de lamp in het kantoor samengesteld uit rood strijkboutsnoer en is de tafel een afdankertje van het Amsterdamse café Brandstof. De tafel werd geschuurd en opnieuw in de lak gezet.

Het meubel voor de lasersnijder kon Pim Schachtschabel assembleren in de werkplaats van StudioNR, een bedrijfje van voormalig huisgenoot Hugo Nagtzaam en zijn vriendin Anniek Roosenschoon. Zij maken interieurs en beschikken over een werkplaats met machines. Schachtschabel kon hun werkplaats gebruiken omdat hij van zijn kant ook StudioNR helpt.

Nieuwe rol

‘Vandaag de dag ligt het werk niet voor het oprapen’, zegt Schachtschabel. ‘Als architect moet je dus een nieuwe rol willen spelen, bijvoorbeeld door zoals bij Uncover Lab met een plan te komen dat je voor 5.000 euro kunt realiseren, omdat je veel van het werk zelf doet en handig gebruik maakt van de mogelijkheden die een wederdiensteneconomie te bieden heeft. De uitdaging aan de Zeedijk was om binnen drie weken met een ontwerp te komen en na te denken over hoe je van iets goedkoops toch iets bijzonders kunt maken.’

Tekst: Peter de Winter
Fotografie: Bas Goossens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.