Portretten bij interviewestafette

Architectuurfotografie

Portretten bij interviewestafette

Door: Peter de Winter | 30-04-2019

Het werk van fotograaf Martin Wengelaar staat sinds vijf jaar in ArchitectuurNL. De portretten die hij maakt, zijn onverbrekelijk verbonden met de interviewestafette die al ruim vier jaar loopt in dit vakblad over de wereld van de architect. Dat we zijn gaan samenwerken, berust op een mooi toeval.

Interviewestafette

In het voorjaar van 2014 werd ik door architect Job Schroën naar Piet Oudolf gestuurd. Oudolf was destijds de vierde kandidaat in de interviewestafette die sinds een paar jaar loopt in ArchitectuurNL. Het idee achter de estafette is dat een architect of ontwerper van de jonge generatie mij stuurt naar een collega van de oude generatie die me op zijn beurt weer stuurt naar iemand van de jonge generatie enzovoort. Dus jong en ‘oud’ talent om en om aan het woord. Het aardige aan de rubriek is het verrassingselement. Ik heb geen idee naar wie ik de volgende keer gestuurd wordt.

Piet Oudolf

Piet Oudolf is een wereldberoemde autodidact en landschapontwerper uit Hummelo. Hij kon me alleen op zaterdagochtend te woord staan. Ik hoorde dat pas vrijdagavond laat. Na een stevig uurtje rond bellen op zaterdag had ik nog steeds geen fotograaf te pakken. Totdat ik Martin Wengelaar aan de lijn kreeg. Hij had plek in zijn agenda en nog geen uur later maakten we onze opwachting bij Oudolf voor interview en portretfotografie.

Hier bleek het vakmanschap van de fotograaf uit Brummen. Tijdens het gesprek was hij onopgemerkt aanwezig om platen te schieten die de geïnterviewde al sprekend vastlegt. Na afloop nam hij Oudolf apart voor een serie indringende portretten. En dat is sindsdien zo gebleven. Ik maak een interviewafspraak en sein Wengelaar in die voorafgaand of na afloop van het interview zijn portretten maakt.

Zwarte achtergrond

Afgelopen week waren we te gast bij architect John Körmelink waarheen ik gestuurd werd door landschapsarchitect Michiel Driessche van bureau Felixx uit Rotterdam. Körmelink is de 36ste kandidaat uit de interviewestafette, in interview staat in ArchitectuurNL 3/2019.

Martin Wengelaar

Martin Wengelaar neemt zijn taak als fotograaf serieus. Hij stelt een zwarte achtergrond op voor het portret en ook een soort paraplu voor een afgewogen belichting. Het resultaat is een prachtige serie architectuurportretten.

Rubriek Door de lens

Martin Wengelaar nam eerder de rubriek ‘Door de lens’ voor zijn rekening waarin architectuurfotografen hun visie op het vak over het voetlicht brengen. In de begeleidende tekst schreef hij: ‘Fotografie is veel meer dan mijn vak. Het is mijn passie en mijn drive. Architectuurfotografie is voor mij meer dan het registreren van een bouwwerk. Door spanning en rust in een beeld te brengen wil ik meerwaarde creëren. De foto moet het bouwwerk sterker maken.’ Dat geldt dus ook voor de architecten en ontwerpers die hij fotografeert.

Fotografie: Peter de Winter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.