Requiem in foto’s van Frederico Duarte

Architectuurfotografie

Requiem in foto’s van Frederico Duarte

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-03-2016

In Kroniek van een aangekondigde dood, de beroemde roman van Gabriel Garcia Márquez, draait het om de dood van Santiago Nasar. Zijn sterven wordt al aangekondigd in de eerste zin van het boek. In het werk dat de Braziliaanse fotograaf Frederico Duarte hier presenteert, staat de dood ook centraal. Niet die van mensen. Wat hij vastlegde, is de aangekondigde dood van de oude winkels van Barcelona. Ze lijken geruisloos te verdwijnen uit de stad. Wat rest is beeld.

De traditionele winkels van de Barcelona staan symbool voor zowel de oude stad als haar meest recente ontwikkelingen. De gevels en interieurs zijn een toonbeeld van verfijnde architectuur, decoratie en traditie. De winkels zijn beroemd om de verkoop van hoogwaardige producten, die vaak al decennialang op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Maar daar heeft de vooruitgang geen boodschap aan.

Barcelona groeide uit tot een van de toeristische iconen van Europa en dat bleef niet zonder gevolg voor de Ciutat Vella ofwel het oude centrum. De huurprijzen zijn er buitenproportioneel gestegen en werden onbetaalbaar voor traditionele neringdoenden. Hierdoor wordt het voortbestaan ​​van veel traditionele winkels bedreigd. Daarnaast kampen de winkels met het veranderde winkelgedrag van de consument en het ontbreken van erfgenamen die het familiebedrijf voort willen zetten.

Gelukkig zijn er enkele winkeliers die weerstand bieden, zoals Casa Gispert, waar amandelen en andere noten nog steeds in dezelfde houtoven worden geroosterd die overgrootvader in 1851 in gebruik nam. En Cereria Subira, een mooie kaarsenwinkel met een origineel luxueus interieur uit 1847. In dit foto-essay wil ik de charme en schoonheid van de bestaande oude winkels zorgvuldig documenteren en mensen bewust maken van het belang van het behoud ervan, voor zowel de inwoners van Barcelona als voor de miljoenen toeristen die elk jaar de stad bezoeken.

De grootschalige commerciële exploitatie van het centrum van Barcelona verdrijft al jaren de bewoners naar meer afgelegen wijken. Het is goed voorstelbaar dat het vertrek van oorspronkelijke winkels en bewoners het centrum ook minder aantrekkelijk maakt voor toeristen. Dan dreigt de stad niet alleen haar identiteit te verliezen, maar ook een bron van inkomsten die Barcelona tot één van de meest aantrekkelijke steden ter wereld maakte.

Tekst en fotografie: Frederico Duarte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.