Boekpresentatie Brick. An exacting material

Boeken, Evenementen, Lezingen, Materialen

Boekpresentatie Brick. An exacting material

Door: Jacqueline Knudsen | 24-01-2016

Het boek Brick. An exacting material: tectonics in contemporary Dutch brick architecture is het resultaat van het lectoraat Material & Design dat architect Jan Peter Wingender (Office Winhov) van 2010-2013 leidde. Op donderdag 11 februari 2016 aanstaande zal naar aanleiding van de verschijning een discussie plaatsvinden op de Academie van Bouwkunst Amsterdam. 

Lector Jan Peter Wingender gaf van 2010-2013 leiding aan het internationale project An Exacting Material: Tectonics in Contemporary Brick Architecture. In die periode onderzocht hij, samen met architecten, onderzoekers en studenten/docenten van de Academie Bouwkunst Amsterdam, de receptie, betekenis en het gebruik van baksteen in de hedendaagse bouw- en ontwerppraktijk. Het onderzoek was gericht op de uitdrukkingsmogelijkheden die het materiaal biedt en de onderliggende vraag hoe en waarom architecten het toepassen. Brick. An exacting material vormt de neerslag van dit onderzoek.

Interviews met architecten

Het boek bevat naast teksten veel tekeningen en foto’s. Naast Jan Peter Wingender droegen verschillende specialisten bij aan de inhoud: Aart Oxenaar, Louise Schouwenberg, Baukje Trenning, Udo Garritzmann, Machiel Spaan, Hans van der Heijden, Jeroen Geurst, Harrie Vekemans. JaapJan Berg interviewde samen met Jan Peter Wingender een vijftal architecten over hun relatie tot baksteen: Jacq de Brouwer, Herman Zeinstra, Marlies Rohmer, Rudy Utyenhaak en Joost Kuhne. Joost Grootens maakte het grafisch ontwerp.

Boekpresentatie en discussie

Op donderdag 11 februari 2016 zal de verschijning van het boek gevierd worden met een discussie (voertaal Engels) onder leiding van Aart Oxenaar, directeur Monumenten en Archeologie bij de gemeente Amsterdam. Sprekers zijn:
Jonathan Sergison (Sergison Bates architects, Londen)
prof. Thomas Bo Jensen (o.a. The Aarhus School of Architecture, Denemarken)
Paul Vermeulen (De Smet Vermeulen architecten, Gent)

Aanvang 20.00 uur
Locatie Academie van Bouwkunst, Waterlooplein 213 in Amsterdam.
Toegang gratis

Brick an exacting material

Het boek is voor €45,- verkrijgbaar bij Architectura & Natura, Leliegracht 22, Amsterdam. Ook is het online te bestellen via www.architectura.nl.
Studenten van de Academie Bouwkunst krijgen 10 procent korting op de verkoopprijs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.