Publicatie Het Stadsranden-lab: nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad

Boeken

Publicatie Het Stadsranden-lab: nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad

Door: Petra Starink | 16-02-2021

BNA Onderzoek heeft samen met ARCAM de publicatie ‘Het Stadsranden-lab – nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad’ gelanceerd. Precies een jaar na de start van de ontwerpstudie ‘Het Stadsranden-lab’ zijn de resultaten nu te lezen in een magazine.

Stadsranden zijn geen officiële zones in het gemeentebeleid, ze zijn niet omkaderd, en dat maakt ze interessant. De rafelranden of kreukelzones van de stad bieden nog ruimte voor verandering. Op plekken waar de gebouwde omgeving en het landschap elkaar ontmoeten, gebeurt van alles. Hier is ruimte voor verdichting, vergroening, nieuwe typologieën en sociale verbindingen.

Stadsranden-lab

BNA Onderzoek en ARCAM richtten daarom Het Stadsranden-lab op en gingen met vijf multidisciplinaire ontwerpteams en een grote groep adviseurs op onderzoek uit in en rond de randen van Amsterdam. De opzet was, zoals bij elk project van BNA Onderzoek, om vanuit een lerend netwerk, zonder dat er al opdrachten boven de markt hingen, met elkaar te werken aan een ruimtelijk en maatschappelijke vraagstuk. De teams dachten na over nieuwe typologieën voor de stadsrand en ontwierpen prikkelende visies voor vijf locaties in Noord, West, Zuidwest, Zuid en Zuidoost, met elk zijn eigen ruimtelijke, sociale en historische context, Deze resultaten zijn nu gebundeld in een publicatie.

Vijf visies van de ontwerpteams

De vijf visies van de ontwerpteams vormen de kern van de publicatie. Deze zijn aangevuld met een tijdlijn van het proces, de kronieken van de lezingenreeks Grensverkenningen en een introductie op de stadsrand door vier racefietsers afkomstig uit de bouwkolom. 

Essays van fotograaf Theo Baart, van Like Bijlsma (Planbureau voor de Leefomgeving) en Merten Nefs (Vereniging Deltametropool) en van Rosa Stapel (College van Rijksadviseurs) plaatsen Het Stadsranden-lab in context. Daarnaast zijn ook gastbijdragen van de academische kennispartners te lezen. Vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam en vijf studenten van de Hogeschool Utrecht studeerden af op de stadsrand, en de Academie van Bouwkunst Amsterdam wijdde er een ontwerpstudio aan. Vijf experts die betrokken waren bij het traject reflecteren op het proces en de resultaten.
Lees hier meer over het onderzoek

Publicatie

Het Stadsranden-lab: nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad is vanaf 15 februari 2021 voor € 14,95 te koop bij ARCAM, de vakboekhandel of te bestellen via  www.bna.nl/shop

Foto’s stadsranden: Quirijn Kuchlein, illustraties BNA

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.