10 miljoen euro extra voor ontwerpkracht en talent in creatieve sector

Nieuws

10 miljoen euro extra voor ontwerpkracht en talent in creatieve sector

Door: Petra Starink | 16-02-2021

Om de nadelige gevolgen van de covid-19-crisis het hoofd te kunnen bieden heeft Minister van OCW Ingrid van Engelshoven als onderdeel van het tweede steunpakket1 voor de culturele en creatieve sector eenmalig ruim € 10 miljoen extra aan het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie beschikbaar gesteld. Het Stimuleringsfonds kan hiermee ongeveer 150 extra talenten ondersteunen en enkele honderden opdrachten mogelijk maken waarbij met inzet van ontwerpkracht een concrete bijdrage wordt geleverd aan de kwaliteit van de leefomgeving. Er wordt ook een aanvullende bijdrage verstrekt aan meerjarig door het fonds ondersteunde instellingen en extra budget toegevoegd aan enkele subsidieregelingen voor makers.

Ontwerpend onderzoek

Het Stimuleringsfonds start op 1 april 2021 een voucherregeling voor decentrale overheden en semi-publieke organisaties waarbinnen zij een afgebakende opdracht voor ontwerpend onderzoek aan een ontwerper, collectief of coalitie kunnen verlenen, binnen bepaalde thematische lijnen die aansluiten op de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Een voorwaarde is dat opgebouwde kennis zoveel mogelijk publiek beschikbaar wordt gesteld. Voor deze regeling is in 2021 zo’n € 5 miljoen beschikbaar. Het fonds verwacht door de vouchers een sterke impuls aan de kwaliteit van opdrachtgeverschap voor ontwerpend onderzoek te kunnen geven en zo bij te dragen aan de kwaliteit van onze leefomgeving.

Complexe transitieopgaven

Nederland staat voor een aantal complexe transitieopgaven op het gebied van vitale binnensteden, woningbouw, klimaat en energie, landbouw en duurzaamheid. Die opgaven hebben een grote ruimtelijke impact en voeren een onderlinge strijd om de schaarse ruimte in ons land. Dat vraagt niet alleen om een integrale aanpak, maar ook om radicaal nieuwe manieren van samenwerken. De verbindende en verbeeldende kracht van ontwerp bevordert de kwaliteit van samenwerking binnen deze vaak complexe transitieopgaven. Ontwerpkracht stelt partijen en ook afdelingen in staat een gezamenlijk toekomstperspectief te ontwikkelen én concrete eerste stappen daartoe te zetten. De vouchers (tot een bedrag van ongeveer € 40.000) kunnen precies daarvoor worden ingezet.

Bouwen aan talent voor jonge ontwerpers

Het Stimuleringsfonds creëert in 2021 minimaal 100 plekken binnen de Regeling Bouwen aan talent voor young professionals in de ontwerpdisciplines die willen deelnemen aan een samenwerkingstraject met ervaren ontwerpbureaus. Met een extra investering van een kleine € 2 miljoen beoogt het fonds hiermee de aansluiting van recent afgestudeerden met het werkveld te verstevigen. In de lente wordt de nieuwe Open Oproep
Bouwen aan talent uitgezet. Het aantal éénjarige beurzen dat binnen de Regeling Talentontwikkeling kan worden gehonoreerd is opgehoogd tot 50.

Het Stimuleringsfonds verwacht dat aanvragen binnen deze regeling vanaf 1 april 2021 mogelijk is. Meer informatie is te lezen op de website van het Stimuleringsfonds.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.