Dutch Design Week onthult paviljoen

Actualiteiten, Design, Evenementen, Nieuws

Dutch Design Week onthult paviljoen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-09-2022

Dit jaar wordt het paviljoen van Dutch Design Week ontworpen door V8 Architects in samenwerking met Marjan van Aubel Studio. Het Solar Pavilion is onderdeel van de Solar Biënnale, die als hoofddoel heeft om de transitie van solar technologie naar solar design te maken. ‘Het paviljoen is een zintuiglijke beleving en tijdens de Dutch Design Week dé plek om op poëtische wijze het oogsten van zonne-energie te ervaren’ zegt Michiel Raaphorst van V8 Architects. ‘We willen bedrijven uitdagen om door het smeden van slimme coalities, samen te werken aan de urgente uitdagingen waar we als samenleving voor staan.’

Nederland heeft een lange traditie om de omgeving zo renderend mogelijk te maken en staat wereldwijd bekend om zijn ontworpen oplossingen. In onze drang om onze planeet te verduurzamen in combinatie met onze energiehonger, worden nu daken en velden ingezet om zonne-energie op te wekken. Deze aanpak botst meer en meer met ons landschap en onze steden. Michiel Raaphorst: ‘Momenteel wordt energie alleen op een techno-functionele manier wordt geoogst. We moeten onderzoeken hoe we de energie van de zon in ons dagelijks leven kunnen integreren zodat we er van kunnen houden, kunnen omarmen en van kunnen genieten.’

Publieke ruimte

Het Solar Pavilion maakt van het oogsten van de zon een nieuwe publieke ruimte. Het laat zien dat PV-panelen meer kunnen zijn dan technische elementen en het verkent nieuwe manieren om oppervlakken te creëren die de zon oogsten. Op deze wijze krijgen de zonne-energie oogstende oppervlakten betekenis, en worden geïntegreerd in de bebouwde omgeving Marjan van Aubel: ‘Zonne-energie heeft een nieuw perspectief nodig, een persoonlijkere en die deel maakt van onze cultuur. Dit paviljoen demonstreert Solar design op een heldere manier en laat zonne-energie op een nieuwe manier ervaren.’

Door samenwerking circulair

Eerder werkte V8 Architects en Marjan van Aubel Studio samen in Dubai aan het prijswinnende Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling met als thema energie, water en voedsel. Dit keer focussen ze zich compleet op energie om zo Solar Design op de kaart te zetten.

Voor de Solar Biënnale en Dutch Design Week is er een samenwerkingsverband gemaakt met product leveranciers met als resultaat een ontwerp dat een grove constructie met delicate technologie combineert.

Het paviljoen bestaat uit vier robuuste stalen masten waartussen een ‘doek’ van glazen zonnepanelen is gespannen. Het is volledig circulair en maakt gebruik van geleende standaard bouw en energie-componenten. Daardoor is elk onderdeel van dit paviljoen nadien demontabel en herbruikbaar.

Drievoudige opbouw

Het paviljoen bevat 3 verschillende plekken:

  • Het Zonneveld: Een korte reis door het dak geeft bezoekers zicht op een veld van speciaal ontworpen zonnepanelen van Marjan van Aubel Studio. Een spectaculaire ervaring van kleur en licht.
  • De Koof: Een intieme ruimte die de bezoeker afschermt en verwarmt door infraroodpanelen op zonne-energie
  • De Cirkel: Onderdeel van de Solar Biënnale en beweegt mee met de activiteiten van de Biënnale. Deze 5 meter reflecterende bank maakt je onderdeel van het paviljoen en biedt podium aan lezingen en performances.

Het paviljoen is de centrale ontmoetingsplek van de Dutch Design Week. Het is dagelijks gratis te bezoeken op het Ketelhuisplein in Eindhoven van 22 tot en met 30 oktober tussen 11.00 en 18:00.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.