Menselijke meubels van Heetman|Patijn

Design

Menselijke meubels van Heetman|Patijn

Door: Viveka van de Vliet | 07-10-2015

Ze zijn nog steeds aanstormend en veelbelovend, maar draaien al een tijd mee in de creatieve wereld. De talentvolle dertigers zijn nog net geen gevestigde namen. Ze tonen energie, gedrevenheid, ambitie, durf en een geloof in de toekomst. Deel 15 van een serie: Hans Heetman (1980) en Jaap Patijn (1977), samen ontwerpbureau heetman | patijn. De antropomorfe interieurproducten zijn herkenbare persoonlijkheden die getuigen van humor.

Schemerlamp Tony

Op slanke poten en zware betonnen voeten loopt Tony vastberaden voorwaarts. Alsof de uit de kluiten gewassen schemerlamp rechtstreeks uit een stripverhaal is gestapt. De lamp roept herkenbare associaties op met dierlijke figuren zoals een ooievaar op fragiele, hoge poten. Ook doet Tony denken aan de metalen elektriciteitsmasten die op net zulke ronde betonnen voeten in de weilanden staan. Elk ontwerp van heetman | patijn draagt die gelaagdheid in zich; een mix van ingrediënten als humor, herkenbaarheid en dierlijke of menselijke trekken. Lampen, stoelen en bureau-accessoires zijn antropomorf: we dichten ze eigenschappen toe als stoer, dapper, verlegen, aandoenlijk.

Bureaulamp Lumi

Neem Lumi, het eerste product dat Hans en Jaap op de markt brachten nadat ze in 2012 samen ontwerpbureau heetman | patijn startten, gevestigd in een antikraakpand in het centrum van Eindhoven. Lumi is een ‘lief’ bureaulampje dat het hoofd wat verlegen laat hangen. Het bijzondere aan het ontwerp is dat de lamp uit één stuk staal is gelaserd en volledig uitgevouwen de vorm heeft van een religieus kruis of zwaard. Ook al bewonderen ze andere ontwerpers als Studio Drift en Joris Laarman, ze halen hun eigen inspiratie uit dagelijkse dingen die hen opvallen. Het is een kwestie van oog hebben voor details, fantasie bezitten en associëren. ‘Onze producten zijn geen statische elementen in een ruimte, een lamp is niet louter een lichtbron. Het moet iets doen met de gebruiker, doordat het persoonlijkheid uitstraalt’, zegt Hans. Ook houden ze van tijdloze ontwerpen. ‘Daarom doen we ook geen klokken’, merkt Jaap gevat op, direct van repliek gediend door Hans: ‘Onze productenmoeten de tand des tijds doorstaan.’

Coupe soleil

Daarbij bewaken ze hun grens: ‘Het mogen geen gadgets worden.’ Zo is de naam Coupe Soleil wellicht net op het randje, maar de lamp is op z’n minst intrigerend – mooi en vreemd tegelijk. Hoe verzin je het, denk je, maar Jaap en Hans verzonnen het. ‘Toen we in een creatieve associatiemodus zaten’, aldus Hans. Coupe Soleil fungeert als een op zichzelf staand object maar is ook een menselijke lamp die bestaat uit een kapsel, zoals Playmobielpoppetjes voorgevormde opzetpruiken hebben. Coupe Soleil is vervaardigd van keramiek bij Cor Unum en op de markt gebracht door label Soonsalon. Het snoer van textiel is in een kruissteek door het keramische materiaal gestoken en refereert zowel aan de snuit van Dick Bruna’s Nijntje als aan het logo van heetman | patijn. Bovendien zorgt textiel voor een aaibaar contrast met het hardere keramische materiaal. Het snoer vormt in dit geval nog een rode draad in het werk van heetman | patijn: ze laten het productieproces zien. In plaats van iets functioneels weg te werken laten ze de schoonheid zien van hoe iets is gemaakt.

Klankbord

Ze volgden wel eens een vak samen op de Design Academy Eindhoven, maar het duurde nog jaren voordat ze hun krachten bundelden. Hans studeerde in 2005 af, Jaap in 2007 en daarna verdienden ze afzonderlijk hun geld als grafisch vormgevers. Toen ze elkaar weer tegenkwamen, jeukten hun handen; ze besloten samen te gaan doen wat ze echt leuk vinden: het ontwerpen van interieurproducten. Naast het in de kroeg zitten en lachen, zijn het deze gedeelde humor, de ideeën en de visie die hun drijfveren vormen. ‘Ook al zitten we vaak op een lijn wat betreft het ontwerpen van producten, het beargumenteren waarom we iets wel of niet moeten doen is belangrijk. We zijn elkaars klankbord. Dat we vakgenoten zijn die dezelfde taal spreken, maakt het makkelijker om inhoudelijk te argumenteren’, zegt Jaap.

Vliegende start

Het gaat goed met het ontwerpbureau. Vanaf het moment dat ze in 2012 op de Dutch Design Week stonden bij galerie YKSI in Eindhoven met drie producten: Tony, Lumi en Johnny, volgde de Salone del Mobile in Milaan in 2014 en 2015. Hier toonden meerdere labels en (internationale) retailers hun interesse in een samenwerking, waaronder Petite Friture. Overigens zijn kleinere nationale beurzen als Designkwartier in Den Haag evengoed van belang voor de zichtbaarheid, het netwerk en de aandacht in de pers. Zo kwamen ze in contact met designlabel Goods. ‘Onze ontwerpen zijn gemaakt in Nederland. Dat vind ik eigenlijk wel een mooie lijn om door te zetten’, zegt Hans. ‘Eigenlijk maken we streekproducten’, voegt Jaap toe. Een streekproductenfamilie die uitgebreid wordt met wellicht een kast, bureau of tafel.

Heetman|Patijn

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.