Tv tip: Bauhausfrauen

Inspiratie

Tv tip: Bauhausfrauen

Door: Petra Starink | 11-02-2019

Bauhaus het in 1919 in Weimar opgerichte opleidingsinstituut voor architecten en kunstenaars groeide uit tot een cultuurbegrip. De opleiding was vernieuwend, progressief en er was geen verschil in leeftijd en sekse. Maar in de praktijk viel dit tegen. Het werd vrouwen niet makkelijk gemaakt. In de documentaire Bauhausfrauen te zien op 13 februari op ARD wordt via archiefbeelden en dagboekaantekeningen belicht hoe het de vrouwen van Bauhaus verging. Regisseur Susanne Radelhof concentreert zich op Bauhausfrauen Gunta Stölzl, Alma Buscher en Friedl Dicker.

100 jaar Bauhaus

Het Bauhaus wordt beschouwd als het huis van de avant-garde en is een symbool van moderniteit. Nu in 2019, 100 jaar na de oprichting, zijn de Bauhaus-meesters de sterren van de architectuur- en designgeschiedenis.  
Hoe voelden de vrouwen in het Bauhaus zich echt? De documentaire werpt een compleet nieuwe kijk op de Bauhaus-mythe en vertelt het verhaal vanuit een ander perspectief.

Eigenzinnige vrouwen Bauhaus

De focus ligt op drie visionaire en eigenzinnige vrouwen: Gunta Stölzl wordt beschouwd als een succesvolle gids voor het textielontwerp van de moderniteit. Zij was de enige vrouw onder de meesters. Alma Buscher ontwierp meubels voor de kinderkamer in het Haus am Horn in Weimar. Ondanks haar vroege succes ontving ze geen steun van Gropius en verliet ze Bauhaus.

Het Nieuwe Bouwen

Friedl Dicker, (binnenhuis) architect en schilder werd een bekende vertegenwoordiger van het Nieuwe Bouwen. Ze had in Berlijn en Wenen eigen ateliers. In 1938 vluchtte zij uit Wenen en werd gedeporteerd naar Theresienstadt waar zij tekenles gaf aan kinderen. Zij overleed in Auschwitz.

Bauhausfrauen 
Uitzending 13 februari 2019 om 22.00-22.30 op ARD

In het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is tot 27 mei 2019 de tentoonstelling nederland – bauhaus: pioniers van een nieuwe wereld te zien waarbij de Nederlandse kant van Bauhaus te zien is.

Foto: Museum Boijmans Van Beuningen-Jacqueline Knudsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.