Dutch Design in restaurant Floreyn

Interieur

Dutch Design in restaurant Floreyn

Door: Petra Starink | 14-09-2017

In Amsterdam is onlangs het restaurant Floreyn naar ontwerp van Studiospacious  geopend. Omdat we in Nederland soms last hebben van een culinair minderwaardigheidscomplex en niet verder komen dan stamppot hebben de 4 eigenaren aan Studiospacious gevraagd om een interieur te ontwerpen voor een restaurant dat de ‘Hollandse keuken’ serveert.

Het startpunt voor de transformatie waren twee menukaarten die de sfeer en smaak van de Nederlandse keuken typeren. Vergeten groenten en smaken die je bij oma proefde, maar dan in een nieuw jasje. Dit startpunt is aangegrepen om een interieur te ontwerpen waarin we de gasten Nederland willen laten beleven zonder clichématig te worden. De merkbelofte, ‘On-Hollands goed Nederlands eten’, is voor het ontwerpteam aanleiding geweest om een interieurconcept te bedenken waarbij op stijlvolle manier elementen uit de Nederlandse natuur en cultuur zijn vertaald naar het interieur van het restaurant.

Eten onder NAP

De gevel van Restaurant Floreyn is oudhollands blauw geschilderd en afgezoomd met een gouden rand met daarboven een frisse, neutraalgrijze kleur. De scheidslijn tussen de twee kleuren komt als een waterlijn terug in het interieur van het restaurant. En zoals op zovele plekken in ons land bevind je je ook hier onder Normaal Amsterdams Peil. Iets wat duidelijk wordt gemaakt door de schaalverdeling op de centrale kolom in het hart van de ruimte.

Hergebruik materialen

Verschillende elementen uit het oude interieur zijn hergebruikt. De kussens van de lange houten bank zijn opnieuw bekleed in verspringende kleuren poldergroen en de reeds aanwezige tafels zijn geschuurd, uitgefreesd en voorzien van blauwe strepen die we herkennen uit het logo. De diverse wanden zijn verfijnd gedecoreerd. Direct naast de stamtafel hangt een gezamenlijk ontworpen fietskunstwerk. Centraal achter de bar hangt het logo van het restaurant als oudhollands tegeltableau in de achterwand.

Vilten plafond

Het vilten plafond doet met zijn vlakverdeling en kleurschakeringen denken aan een typisch Hollands polderlandschap vanuit de lucht gezien. De bestaande bar is voorzien van een barelement van onbehandeld staal met daarin subtiele verwijzingen naar de vlakverdeling uit De Stijl. Deze stalen constructie wordt gedomineerd door de ingrediënten uit de keuken. In glazen potten van verschillende grootte groeien uien, aardappelen, bleekselderij en andere groentes. De wortels worden van onderaf belicht, waardoor het groeiproces heel zichtbaar wordt

Ontwerp Studiospacious i.s.m. TMRW
Locatie  Albert Cuypstraat 31, 1072 CL Amsterdam
Team Freddy Koelemeijer, Coen Smit, Kai Brethouwer en Daan Olieroock
Opdrachtgever Restaurant Floreyn
Jaar 2017
Aannemer Ursus Igneus & Korbeel Aannemers
Fotografie Kai Brethouwer
Plafond Reken op Renske
Staalwerk de Hoop
Kaasmeubel Metnils Interieur Maatwerk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.