Winnaars Brick Awards 2016

Materialen

Winnaars Brick Awards 2016

Door: Petra Starink | 23-05-2016

Uit meer dan 600 inzendingen uit 55 landen zijn de winnaars bekend gemaakt van de Wienerberger Brick Award 2016, het platform voor topprestaties op het gebied van keramische architectuur. Twee projecten werden bekroond met een gedeelde hoofdprijs. Het hoofdkantoor 2226 van architect Dietmar Eberle met een keramische binnenmuurconstructie en Huis 1014 van het Spaanse architectenbureau HARQUITECTS met een langgerekte reeks van afwisselende binnen en buitenruimten. De Brick Awards werden op 19 mei uitgereikt in de categorieën Woningen, Openbare Gebouwen, Hergebruik, Stedelijke Herontwikkeling en Speciale Oplossingen.

Keramische binnenmuurconstructie

Het belangrijkste kenmerk van het gebouw 2226 van Dietmar Eberle is het energie-concept: er is geen enkele behoefte aan actieve ventilatie, airco of verwarming. Dit wordt mogelijk gemaakt door een bijzondere, keramische binnenmuurconstructie.

Creatief met lege ruimten

De tweede winnaar van de hoofdprijs is Huis 1014 in het historische centrum van Granollers (Barcelona). Een voorbeeld van hoe je binnenstedelijk creatief met lege ruimte om kunt gaan. Het Spaanse architectenbureau HARQUITECTS bedacht een langgerekte reeks van afwisselende binnen- en buitenruimten: een privé-woning, een pension, terrassen en atria. Het gebruik van bakstenen geeft een unieke uitstraling, door de combinatie van traditie en modernisme.

Kromming van gebouw

Termieten dienden als inspiratie voor een project uit Vietnam, dat won in de categorie Woningen. De indeling van het gebouw lijkt op het bouwplan van een termietenheuvel: alle gangen, galerieën en kamers komen namelijk samen in één centrale woonkamer. In de categorie Openbare Gebouwen viel de keuze op het auditorium van het AZ Groeninge, een ziekenhuis in het Belgische Kortrijk. Ruwe baksteen omhult de fraaie gebogen gevel. “De bakstenen werden verticaal geplaatst om de geplooide kromming van het gebouw te benadrukken”, aldus architect Bert Dehullu.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.