Enorme kroonluchter in lobby UNStudio

Producten

Enorme kroonluchter in lobby UNStudio

Door: Petra Starink | 10-04-2019

Het eerste wat opvalt als je de vernieuwde lobby inloopt van UNStudio aan de Zuidas is de enorme kroonluchter. Het ontwerp was zeer complex en er was daarom technische expertise nodig om het project  uit te voeren. Architectenbureau UNStudio en INTOS Interior Solutions bundelden hun krachten.

Enorme kroonluchter

De Chandelier is 14 meter lang, 17 meter breed en 4,5 meter hoog en leidt de bezoeker richting de liften. De kroonluchter bestaat uit zowel vlakke als gebogen verticale panelen van Corian, die zijn voorzien van een freespatroon. Achter dit patroon is verlichting te zien waarvan de intensiteit gedurende de dag en met het seizoen verandert en geeft een bijzonder effect. Het gehele bouwwerk is opgehangen aan een flinke staalconstructie met daarachter een technische ruimte die toegang biedt voor onderhoud. Aan deze constructie werden de Corian panelen bevestigd.

Driedimensionaal gevormde schuimpanelen

“De horizontale delen van de Chandelier zijn gemaakt van driedimensionaal gevormde schuimpanelen, afgewerkt met een koperkleurige polyurethaan coating en voorzien van bijna 5000 koperkleurige pijpjes van verschillende lengten. Door de gaten voor deze pijpjes CNC (Computer Numerical Control) gestuurd te boren werd de haaksheid gegarandeerd”, zegt Sander de Kip, verantwoordelijke Engineer.

Balie van gebeitst eiken fineer

Ook de receptiebalie is nieuw. De balie is gemaakt van donker gebeitst eiken fineer, loopt driedimensionaal rond en vloeit geleidelijk de grond in. De rondingen werden zo gefineerd dat de houtnerven zo natuurlijk mogelijk in elkaar over lopen. Ook bij de andere geïntegreerde meubels werd dit toegepast. De lijnen in de vloer, ook gemaakt van Corian, leiden de bezoeker door de lobby heen en zorgen zo voor interactie. Ze lopen vloeiend door in de meubels en hoogteverschillen in de vloer.

Complex ontwerp

In 2017 besloot de eigenaar van het multi-tenant gebouw, Union Investment, de lobby te moderniseren. UNStudio, ook de architect van het gebouw zelf, won de ontwerpopdracht voor de ontvangsthal. Doordat er al in een vroeg stadium een nauwe samenwerking tussen UNStudio en INTOS Interior Solutions ontstond, werd direct duidelijk wat de mogelijkheden waren en hoe het ontwerp het beste uit de verf zou komen. Voorafgaand aan het project werd er een mock-up van de kroonluchter gemaakt. Hierdoor konden materiaalsoorten, kleurstelling en verlichting zo goed mogelijk op elkaar afgestemd worden. Aan de hand hiervan werden de definitieve details bepaald.

Fotografie: M. Hofmans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
  1. rinske v Raaij design

    CHAPEAU VOOR UNSTUDIO EN INTROS solution ! veel bewondering voor dit ontwerp en samenstelling van materialen.

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.