Witste plafondpaneel van Europa

Kennis, Materialen, Producten

Witste plafondpaneel van Europa

Door: Petra Starink | 16-09-2015

ROCKFON introduceert het witste minerale plafondpaneel in Europa: ROCKFON Blanka. Het paneel heeft een L-waarde van 94,5 op een schaal van 0 (zwart) tot 100 (wit). Hiermee is het plafondpaneel aanzienlijk witter dan de huidige plafondpanelen op de markt, die soms een grijze of gele tint hebben. Met deze ontwikkeling beantwoordt ROCKFON aan de groeiende vraag onder architecten. Zij zoeken naar systeemplafonds die naast akoestisch en brandwerend ook zuiver wit zijn. Hierdoor leidt het plafond namelijk niet af van de functie van het gebouw.

Speciale coating

De witte kleur heeft nog twee voordelen: het paneel heeft een lichtreflectie van 87 procent, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek van TÜV Rheinland. Daarnaast wordt een extreem hoge lichtdiffussie van 99 procent gerealiseerd. ‘Het geheim zit in de speciale coating, die ook wordt gebruikt in de Amerikaanse ruimte-industrie’, weet Dominique Goven, marketing manager bij ROCKFON. ‘Dit in combinatie met het extreem gladde mineraalvlies als drager en het specifieke proces van aanbrengen van de coating op het vlies, resulteren in een extreem glad oppervlak. Het is niet zichtbaar in welke richting de coating is aangebracht. Een verplichte legrichting is dan ook niet nodig, waardoor plaatsers tot wel 10 procent tijd kunnen besparen.’ Tot slot heeft ROCKFON Blanka een hoge geluidsabsorptie (α­W = 1,00) en uitstekende brandwerende eigenschappen (klasse A1).

Marktonderzoek onder architecten

De ontwikkeling van het plafondpaneel is geïnspireerd door een Europees marktonderzoek onder architecten. ‘De uitstekende akoestische en brandwerende eigenschappen zijn vaak leidend in de keuze voor ons systeemplafond’, legt Dominique Goven uit. ‘Het is nog onvoldoende bekend dat er ook veel mogelijkheden zijn op het gebied van esthetiek. De grootste wens onder architecten was een ultiem wit plafond met behoud van deze technische eigenschappen. We besloten daarom een plafond te ontwerpen dat al deze kwaliteiten combineert in één paneel.’

Pure wit

ROCKFON Blanka benadert als enige plafondpaneel in Europa het pure wit. Dit is vastgesteld door onderzoeksinstituut TÜV Rheinland: uit tests blijkt dat de L-waarde 94,5 is op een schaal van 0 (zwart) tot 100 (wit). ‘De witte kleur heeft bovendien een positieve invloed op de lichtreflectie en –diffusie’, aldus Goven. Deze zijn respectievelijk 87 procent en 99 procent volgens TÜV Rheinland. De combinatie is uniek. Vaak leidt een dergelijk hoge reflectie tot een spiegeling van de lichtbron op het plafond. ROCKFON Blanka absorbeert slechts 13 procent van het licht en verspreidt de rest optimaal in de ruimte zonder zichtbare spiegeling. Hierdoor neemt de behoefte aan kunstmatige verlichting af. Concreet betekent dit een energiebesparing van tot 25 procent in vergelijking met een structureel betonnen plafond.

Extreem glad

Het plafondpaneel  is extreem glad. Dit komt door een combinatie van drie factoren. Het product bevat een mineraal vlies, dat van zichzelf extreem glad is. Daarnaast is dezelfde coating toegepast, die ook voor de buitenkant van spaceshuttles wordt gebruikt. Deze coating heeft bovendien een uniek ingrediënt: keramische deeltjes, die zorgen voor een zekere sprankeling in de kleurbeleving en dragen bij aan de robuustheid van het materiaal. Deze twee elementen worden gecombineerd met een specifiek aanbrengproces. Dit proces is door ROCKFON speciaal ontwikkeld voor deze innovatie. Het uiterst gladde paneeloppervlak biedt ook een voordeel voor de plaatser: het is namelijk niet zichtbaar in welke richting de coating is aangebracht. Daarom geldt geen verplichte legrichting en kan tot 10 procent montagetijd worden bespaard. Ook kan het snij-afval tot 75% worden teruggebracht. Daarnaast hecht stof en vuil minder goed aan door de antistatische eigenschappen van het oppervlak.

Voor meer informatie kijk op www.rockfon.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.