100 jaar Maison d’Artiste

Actualiteiten, Lezingen, Nieuws

100 jaar Maison d’Artiste

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-09-2023

Op zondag 24 september organiseert Mick Eekhout in het ‘Van Eesteren Gesprek #92: 100 Jaar Maison d’Artiste’. Aanleiding is het honderdjarig bestaan van het Maison d’Artiste dat in 1923 voor een tentoonstelling in Parijs werd ontworpen door Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg. Zij ontwierpen drie maquettes voor die tentoonstelling. Geen van de drie ontwerpen is ooit gebouwd. De kartonnen maquette van het Maison d’Artiste ging door wateroverlast al in 1924 verloren.

In 2002 hebben studenten van de TU Delft de oude foto’s – die bewaard zijn gebleven – gebruikt om de geometrie en de kleurencompositie te reconstrueren. Het jaar daarna bouwden ze een supergroot model op schaal 1:5 genaamd het prototype. In 2022 heeft emeritus hoogleraar Mick Eekhout het werk van zijn studenten afgerond door ook het interieur en de maakbaarheid van het ontwerp via hightech-methoden en -materialen te ontwikkelen.

Bewonderenswaardig is het zwevende karakter door de uitkragende ruimtelijke modulen van de verschillende kamers van het Maison, die haaks verschoven boven elkaar zijn opgesteld. Door de vele uitkragingen lijkt het Maison te zweven. De invloed van Theo van Doesburg geldt ook voor het aanbrengen van De Stijlkleuren op wandvlakken en luifels.

Gesprek

Dit Van Eesteren Gesprek heeft drie sprekers. Mick Eekhout (emeritus hoogleraar TU Delft) vertelt over hoe de jonge architect Cornelis van Eesteren met het Maison d’Artiste het ‘meest dappere huis ooit’ heeft ontworpen. Daarna vertelt Thijs Asselbergs (emeritus hoogleraar TU Delft) over hedendaagse architectuurpraktijk en het optimaliseren van teamwork. Tenslotte zal Diana Lautenbag (zelfstandig architect te Leeuwarden) vertellen over de huidige positie van architecten. Hélène Hartman (kunsthistorica, oud-vrijwilliger van het Van Eesteren Museum en lid van het genootschap A et A) zal de lezing modereren.

Praktisch

Datum: zondag 24 september 2023
Tijd: 15.00-16.30 (inloop om 14.30 uur)
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Ticket: Reserveer hier uw tickets
Voertaal: Nederlands

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.