Jaarthema 2023 Van Eesteren museum: Spel & Stad

Actualiteiten, Nieuws

Jaarthema 2023 Van Eesteren museum: Spel & Stad

Door: Marjolein de Wit - Blok | 31-12-2022

Het Van Eesteren Museum heeft voor het komende jaar gekozen voor het thema Spel & Stad. Een thema dat is verbonden aan de maatschappelijke actualiteit; herkenbaar én relevant voor kinderen én volwassenen, maar ook sterk verbonden aan stedenbouw en architectuur.

Het maatschappelijke belang van fysiek spel, vooral in de buitenlucht, staat tegenwoordig bij kinderen en jongvolwassenen steeds meer onder druk. Mobiele telefoons, TikTok en volle agenda’s zorgen ervoor dat kinderen steeds minder buiten spelen.

Belang van buiten spelen

Buiten spelen is echter van belang, omdat het zich onderscheidt van de sportvereniging waarin spel wordt ingevuld door volwassenen. Vrij spel prikkelt de creativiteit en stimuleert sociale vaardigheden. Kinderen bedenken hun eigen regels en daar leren ze veel van.

En spel is niet alleen van belang voor de gezondheid van kinderen, maar ook voor volwassenen. Uit onderzoek blijkt dat spel ook hún sociale welzijn bevordert. Het traint het geheugen en houdt het denkvermogen op peil. Met spel bouwen mensen hun gemeenschap op en houden we hun geest scherp. Spelen kan wellicht onnozel, onproductief en tijdrovend aanvoelen, maar dat is volgens expert Meredith Sinclair nu juist precies de bedoeling.

Uitwerking

Het Van Eesteren Museum werkt het thema van 2023 uit in verschillende tentoonstellingen, lezingen, debatten en installaties. Via de nieuwsbrieven, sociale media en website worden belangstellende op de hoogte gehouden.

Foto Speelplastieken: Jos Wong Delflandplein 1969. Rest beeld: Pixabay

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.