3xn’s Blauwe planeet Kopenhagen

3xn’s Blauwe planeet Kopenhagen

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 30-03-2013

In Kopenhagen is 22 maart de Blå Planet (De Blauwe Planeet) geopend, het nieuwe Nationale Aquarium van Denemarken, ontworpen door 3xn architecten.

Het ontwerp van 3xn is geïnspireerd op de eindeloze beweging van water, van een school vissen of sterren. De Blauwe Planeet ligt op een verhoogde landtong naar de zee bij Kopenhagen. Het gebouw kenmerkende draaikolkvorm is duidelijk zichtbaar voor reizigers die aankomen per vliegtuig naar de nabijgelegen luchthaven van Kopenhagen. De gevel is bedekt met kleine diamantvormige aluminium shingles Net zoals water, weerspiegelt aluminium de kleuren en het licht van de hemel, en geeft zo het gebouw een zeer gevarieerde expressie. En net als de stroming van het water, is het gebouw flexibel en dynamisch, de lijnen van de draaikolk kunnen in de toekomst worden verlengd bij een uitbreiding van het aquarium.

Naar een andere wereld

Bezoekers bereiken de ingang door het volgen van de langste van wervelingen van de whirlpool, die vanuit het landschap het gebouw invoert. De vijvers rond het gebouw lichten al een tipje op van de unieke ervaring die de bezoekers binnen wacht: de draaikolk trekt de bezoeker in een andere wereld, onder de oppervlakte van de zee.

Flexibele beweging

Een cirkelvormige hal is het centrum van de beweging rond het aquarium, en hier kiezen bezoekers welke rivier, meer of zee ze gaan verkennen. Door de meerdere routes wordt het risico van rijen voor individuele aquaria verminderd. Elke tentoonstelling heeft een eigen thema en een eigen ingang vanaf de foyer, waar geluid en beelden de sfeer van de verschillende exposities introduceren. Het restaurant biedt een prachtig uitzicht op de zee, die begint op slechts een paar meter afstand.

Ruim 20 duizend vissen uit alle werelddelen hebben een thuis gekregen in meer dan vijftig bassins. Het het grootste bassin bevat 7 miljoen liter water. In totaal zijn er 450 soorten vissen te zien, waarvan de grootste (haaien) 3 tot 4 meter zijn. Verwacht wordt dat de nieuwe attractie jaarlijks rond de 700 duizend bezoekers zal trekken. De website van Den Blå Planet is grotendeels in het Deens.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.