Dertien thema-fietsroutes van Rotterdam tot Den Haag

Actualiteiten, Nieuws

Dertien thema-fietsroutes van Rotterdam tot Den Haag

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-07-2023

Er zijn 13 nieuwe recreatieve thema-fietsroutes uitgebracht die verrassende plekken in de gemeenten van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag met elkaar verbinden. De routes zijn gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk en de thema’s Architectuur- en innovatie, Landgoederen, Water, Streekproducten en Historie.

Het gebied van de fietsroutes strekt zich uit van Wassenaar tot Nissewaard en van Krimpen a/d IJssel tot Voorne aan Zee. Daarbij bestaan de routes uit verschillende rondes die met elkaar zijn verbonden zodat mensen bij elke locatie kunnen starten en zelf beslissen hoe ver zij willen fietsen.

Architectuur- en innovatie routes

Eén van de routes is de architectuur- en innovatie route. Hierbij fietsen deelnemers langs bijzondere gebouwen op aantrekkelijke plekken en aanschouwen moderne en innovatieve architectuur.

De omgeving rond Den Haag en Rotterdam, inmiddels de architectuurstad van Nederland, bestaat uit karakteristieke dorpen en steden met vele bijzondere gebouwen waar innovatie en duurzaamheid voorop staat. Niet de bekendste, maar juist minder bekende gebouwen en hun verhalen passeren tijdens deze reis de revue. Bijvoorbeeld Stadskwartier Palenstein; de woon- en winkelwijk die de architectuurprijs 2022 won. Of De Boekenberg; de grootste boekenkast van Nederland.

Landgoederen routes

De landgoederen routes leiden langs villa’s, buitenplaatsen en monumentaal groen. Deelnemers ontdekken de rijke historie van het erfgoed dat herinnert aan de invloedrijke positie die Holland economisch en bestuurlijk al eeuwenlang inneemt.

Om te kunnen genieten van rust en frisse lucht, lieten welvarende stedelingen buiten de stadspoorten zogenoemde ‘speeltuinen’ of ‘lusthoven’ aanleggen. Zo’n bezit gaf prestige en was vooral weggelegd voor welgestelde stedelingen. Vrijwel alle buitenplaatsen zijn gebouwd in de 17de en 18de eeuw. Aan veel buitenplaatsen was een agrarisch bedrijf verbonden. Andere waren gebouwd op of bij restanten van middeleeuwse kastelen. Een enkele buitenplaats werd geheel en al ter ontspanning aangelegd. Het bekendste voorbeeld hiervan is Hofwijck in Voorburg, dat in opdracht van diplomaat, geleerde, dichter en componist Constantijn Huygens werd gebouwd.

Historische routes

Tot slot noemen we de historische routes die langs prachtige plekken en steden leiden over wegen die al in 1800 in opdracht van Napoleon zijn aangelegd. Tijdens de Franse Tijd heeft Napoleon Bonaparte de zogenaamde ‘Route Imperiales’ aangelegd, de eerste Rijkswegen van Nederland. Deze wegen bestaan nog steeds en zijn geschikt om op te fietsen, te wandelen of auto te rijden.

De omgeving rond Den Haag en Rotterdam kent veel historie en erfgoed in authentieke Hollandse dorpen en steden met veel monumentale gebouwen waar de tijd van weleer nog steeds zichtbaar is en te bezoeken zijn. Na de inval van de Fransen in 1795 veranderde de Republiek der Verenigde Nederlanden in de Bataafse Republiek en zijn er naast het wegennet ook een aantal regels en wetten ingevoerd, ook wel de ‘Code Napoleon’.

Meer weten?

Op de website staan alle fietsroutekaarten met de verschillende etappes en locaties. Tevens zijn hier de printversies per kaart te vinden en er wordt duidelijk uitgelegd hoe het werkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.