Wildlands Emmen door B4o landschapsarchitectuur

Nieuws

Wildlands Emmen door B4o landschapsarchitectuur

Door: Petra Starink | 21-03-2016

Wildlands Adventure Zoo in Emmen is vrijdag 18 maart geopend door koning Willem-Alexander. Verspreid over een oppervlakte van 22 hectare zijn er 3 verschillende werelden te vinden, het ijzige poolgebied van Notica, de droge savanne van Serenga en het oerwoud Jungola. B4o Landschapsarchitectuur + Stedenbouw + Recreatieontwikkeling heeft in opdracht van de dierentuin het ontwerp gemaakt voor de landschappelijke inpassing van het park. De rand van ca. 2,5 km lang is beeldbepalend en speelt een belangrijke rol voor de inpassing.

Dierentuin Emmen zat 80 jaar lang in het centrum van Emmen. Omdat de dierentuin uit zijn jasje groeide is de dierentuin verhuisd naar een nieuwe locatie waar bijzondere belevingswerelden zijn ontstaan. In Wildlands draait het om het creëren van onvergetelijke ontmoetingen met dieren, natuur en cultuur. Bezoekers worden ondergedompeld in een andere wereld waarin alle details op elkaar zijn afgestemd. De dieren in hun oorspronkelijke leefgebieden en klimaten spelen een onmiskenbare hoofdrol.

Contouren binnen Drents landschap

Om de illusie van de verschillende ‘belevingswerelden’ binnen het park niet te verstoren, is de buitenwereld vanuit het park niet zichtbaar. Het is belangrijk dat van buiten het park de binnenwereld  niet zichtbaar is. Binnen het plan van B4o is het park vanaf de openbare weg zo min mogelijk in beeld en passen de contouren binnen het omliggende Drentse landschap.

Relatie met omgeving

De buitenkant gaat een relatie aan met de omgeving door het toepassen van houtsingels en natuurlijke grondwallen met streekeigen beplanting. Het ontwerp van de belevingswerelden binnen het park is afkomstig van Wildlands zelf. De drie verschillende klimaatwerelden zijn omringd met grondwallen, rotsen, muren en gebouwen. Omliggende gronden buiten het park blijven open en krijgen koolzaadvelden. Het koolzaad zal gebruikt worden als biobrandstof voor o.a. de nieuwe safaritrucks in het dierenpark.  De verhuizing van het dierenpark is wekelijks te volgen via het SBS programma Dierenpark Emmen de grote expeditie.

Beeld: B40 Landschapsarchitectuur+ Stedenbouw+ Recreatieontwikkeling

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.