Actie behoud AKU fontein

Actie behoud AKU fontein

Nieuws
Door: Petra Starink | 22-07-2014

Het college van B en W van Arnhem wil de AKU fontein van architect Henk Brouwer en beeldhouwer Shinkichi Tajiri op het Gele Rijdersplein overdragen aan projectontwikkelaars die plannen hebben voor een bouwproject op die plek. De fontein wordt dan verplaatst.

Bart Brouwer de zoon van de architect strijdt al jaren voor behoud van het complex op de plek waar het nu staat in combinatie met het kunstwerk De Ontembare Krachten van de Natuur van beeldhouwer Shinkichi Tajiri. Ook oprichter Piet van den Heuvel van het Cobra Museum in Amstelveen pleit in een open brief voor het behoud van de AKU-fontein op de huidige locatie in Arnhem. De kunstenaar Shinkichi Tajiri behoort tot de Cobra groep.

Gemeentelijk monument

De fontein kreeg in 2008 de status van gemeentelijk monument en werd in 2013 door minister Jet Bussemaker van Cultuur voorgedragen als rijksmonument van de wederopbouw. Het stadsbestuur van Arnhem koerst aan op verplaatsing van het monument naar een andere plek in de stad. Woningcorporatie Volkshuisvesting wil samen met projectontwikkelaars een replica van de HBS bouwen waarin 40 studentenwoningen komen. Het college van B en W staat positief tegenover het HBS plan. De verpaupering van het plein kan hierdoor gelijk worden aangepakt,maar er moet nog een gesprek plaatsvinden met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Architect Henk Brouwer

Henk Brouwer (1920-1974) was samen met Tom Deurvorst oprichter van het Arnhemse architectenbureau Brouwer & Deurvorst. Ook het Provinciehuis en het belastingkantoor in Arnhem is van hun hand.

Via www.petitie.nl is een handtekeningenactie op touw gezet waar al ruim 1600 mensen hebben getekend voor behoud van de fontein.

Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.