Appartementen met buitenkamers van Studioninedots

Nieuws

Appartementen met buitenkamers van Studioninedots

Door: Petra Starink | 09-06-2020

Het ontwerp van Studioninedots voor ROOTS op de kavel A8 in de wijk Cityplot Buiksloterham valt op door de buitenkamers met tuin. Vanaf de kade is de getrapte stapeling van weelderig groen beeldbepalend. De buitenkamer is een verlengstuk van de woonkamer.

Circulair

Als ruimtelijke vertaalslag van circulaire en sociale ambities, werkt Studioninedots aan ontwerpen die stadsbewoners verleiden tot een hernieuwde relatie met de directe omgeving. Individuele, collectieve en
openbare verblijfsplekken buiten zijn daarvan steeds integraal onderdeel.

Buitenruimten

Voor ROOTS werd in plaats van het werken via gebouwvolume naar plattegronden en dan de toevoeging van balkons, de architectuur georganiseerd middels de buitenruimten. Buitenruimtes worden als leefplek immers volwaardig wanneer ze naar eigen behoefte, variabel én altijd te gebruiken zijn. De combinatie met tuinen, gezamenlijk aan de binnenhof en gedeeld op hoogte, verleidt de vaak indoor-gerichte stadsbewoners om de blik naar buiten te richten.

Ontwerpopgave

De ontwerpopgave voor dit kavel valt samen met de stedenbouwkundige basis van Cityplot. Daarin ligt de kiem voor een wijk waar betrokken bewoners de spil zijn in een dynamisch en duurzaam systeem. ROOTS geeft een gezicht aan collectiviteit, flexibiliteit, hergebruik van regenwater en meer stads groen. Met de kenmerkende gevel met getrapte tuinen en het gebruik van stoer beton en aluminium om aan te sluiten bij de industriële
omgeving, wordt ROOTS een architectonisch icoon in Buiksloterham.

Appartementen verrijkt met buitenkamers

Kavel A8 profiteert van de ligging aan het water van het Tolhuiskanaal en van de oriëntatie op de zon. Om die basisbehoeften zon, lucht en water optimaal te benutten, zijn de appartementen er verrijkt met buitenkamers.
Deze extra woonplekken zijn ontworpen op licht, zicht en beschutting en vergroten de woning met een volwaardige leefruimte. De buitenkamers zijn naar wens te sluiten of volledig te openen.

Tuin gedeeld met buren

Alle buitenkamers liggen aan een royaal begroeide tuin die per etage van positie verspringt. De tuin wordt gedeeld met de buren. De constructie voorziet in een dik en verzonken pakket aarde; een royale ondergrond voor de groei van uiteenlopende typen planten, struiken, bloemen en groenten. Daarbij versterken ook verkoeling en luchtzuivering, insecten en vlinders en irrigatie met regenwater het natuurgevoel bij de bewoners. Verleidelijk groen en comfort lokken uit dat de buitenkamer de meest gebruikte plek van de woning wordt.

Projectgegevens

Ontwerp: Studioninedots
Opdrachtgevers: OntwerpJeWoning, Vink Bouw
Type: 12 appartementen, werkruimte, gezamenlijke binnentuin
Bvo: 1.640 m2
Locatie: Leen Jongewaardkade/Tolhuiskanaal, Amsterdam, NL
Ontwerp-oplevering: 2018 – 2021
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam: Dennis Roest, Jurjen van der Horst, Gerty Daniëls, Anouk van Deuzen
Aannemer: Vink Bouw
Tuinen: De Dakdokters
Ingenieurs: Cauberg Huygen
Installaties: Visietech
Beeld: Studioninedots
Start verkoop 18 juni 2020

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.