Engel Architecten ontwerpt woongebouw Sloterdijk

Nieuws

Engel Architecten ontwerpt woongebouw Sloterdijk

Door: Petra Starink | 15-01-2018

Als onderdeel van de ontwikkelstrategie Haven-Stad in Amsterdam transformeert het gebied rondom station Sloterdijk in hoog tempo van kantorenlocatie naar gemengd werk- en woongebied.

Woongebouw

Voor het N-kavel op de hoek Radarweg en Arlandaweg is Engel Architecten door zelfbouwgroep Lab4you gevraagd een woongebouw te ontwerpen. Het woongebouw bestaat uit circa 22 appartementen boven een commerciële plint, twee woon-werkwoningen en een vijftal herenhuizen. De verschijningsvorm van het gebouw is het resultaat van individuele keuzes van de verschillende leden uit de zelfbouwgroep.

Particulier opdrachtgeverschap

De transformatie van Haven-Stad gebeurt fasegewijs. Op Sloterdijk is deze al begonnen. Op het N-kavel worden een viertal woonblokken gerealiseerd waarvan twee blokken beschikbaar zijn gesteld voor bouwgroepen binnen collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).

Ontwerp

Engel Architecten heeft van de bouwgroep de opdracht gekregen een gevarieerd woongebouw met diverse functies te ontwerpen. Deze functies zorgen voor levendigheid in dit nu nog monofunctionele deel van de stad. Om dit gevoel van levendigheid te versterken is er voor gekozen de bouwgroepleden niet alleen mee te laten denken over de indeling van het gebouw en de individuele woningen maar ook invloed uit te oefen op de uitstraling van het gebouw.

Maat van balkon

Voor de appartement hebben de leden naast de keuze voor indeling ook de mogelijkheid de maat van het balkon te bepalen. Het resultaat is een stapeling van doosjes met verschillende maten.

Gevelopeningen

Voor de herenhuizen is dezelfde strategie gehanteerd. Elk lid heeft de mogelijkheid om binnen een kader individuele keuzes te maken voor de plaatsing en hoeveelheid van de gevelopeningen en de te gebruiken materialen. Op deze wijze ontstaat er een gevarieerd beeld dat een tegenwicht biedt aan de veelal gelijkvormige uitstraling van de kantoorgebouwen in de omgeving.

De start van de bouw staat gepland voor eerste helft 2019.

Beeld: 3D Studio Prins

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.