Atelier PRO ontwerpt Zuiderduinen

Nieuws

Atelier PRO ontwerpt Zuiderduinen

Door: Petra Starink | 10-01-2017

Het plan ‘Zuiderduinen’ ontworpen door Atelier PRO bestaat uit 61 koop en huurappartementen geclusterd in drie urban villa’s op een plint aan de voet van de Haagse duinen. Om zoveel mogelijk hoekappartementen te realiseren worden de woningen in drie woonblokken geclusterd. In een kunstmatige duin worden de parkeerplaatsen, de bergingen en de centrale entree van de woningen verwerkt. Het gebied ligt tussen de International School The Hague (ISH) en de Ockenburgstraat aan de Wijndaelerweg, een bijzondere locatie op de overgang tussen stad en groen.

Aan de Wijndaelerweg-zijde heeft de duin een stedelijk karakter met etalages en entrees. Ten noorden van de kavel is een groene glooiing die de twee niveaus van parkeerplaats en groene duin met elkaar verbindt. Blok A en B zijn gesitueerd op de stedelijke plint tegenover de International School The Hague, met kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Boven op de duin ontstaat een tweede maaiveld waarop blok C staat. Blokken A, B en C krijgen elk een eigen ingang. De drie entrees bieden een inpandige verbinding naar de stallingsgarage.

Gevelopeningen van vloer tot plafond

Het plan reageert op de rijke landschappelijke context door gebruik te maken van de bestaande hoogteverschillen voor het verbergen van de stallingsgarage en het doortrekken van het groene karakter op de dekken. Voor maximaal wooncomfort is gekozen voor gevelopeningen van vloer tot plafond. Het is wenselijk om grote buitenruimtes te realiseren bij de appartementen. Er zijn drie verschillende soorten buitenruimtes gekozen: balkons, groene tuinen op het dek, en ruime dakterrassen door ‘set backs’ op de topverdiepingen.

Ultradunne balkonplaten

Atelier PRO heeft gekozen voor een bijzonder balkonproduct van Hi-Con Nederland. Door gebruik te maken van hoge sterkte beton kunnen ultradunne balkonplaten gerealiseerd worden van 2,7x9m met een minimale dikte van 6.5cm aan het uiteinde. Atelier PRO heeft gebruik gemaakt van deze rankheid om horizontale belijning te introduceren in de gevels waaruit de balkons visueel lijken te groeien. Hierdoor ontstaat er een interessante stapeling van slanke betonbanden, zandkleurig metselwerk penanten met daartussen gevelopeningen met glas van vloer tot plafond voor maximale benutting van de groene context.  Met deze uitgangspunten heeft atelier PRO een sculpturaal gebouw ontworpen dat een zeer uitgebreid programma op een kwalitatieve manier oplost op een bijzondere locatie.

Het ontwerp door Atelier PRO is gemaakt in opdracht van Bouw- en Aannemersbedrijf Schouten.
Meer info via www.zuiderduinen.nl

Beeld: Beeldenfabriek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.