Atelier PRO +Vakwerk Architecten ontwerpt UCP Groningen

Nieuws

Atelier PRO +Vakwerk Architecten ontwerpt UCP Groningen

Door: Petra Starink | 09-07-2018

Het  team van Atelier PRO + Vakwerk architecten hebben de Europese aanbesteding gewonnen voor het ontwerp van een nieuw centrum voor psychiatrie UCP van het UMCG in Groningen. De nieuwbouw vervangt de bestaande huisvesting uit de jaren zestig en is onderdeel van een vernieuwingsoperatie op het terrein van het universitair medisch centrum. Leidraad bij het ontwerp is de oriëntatie op de zon geweest in combinatie met een hoffelijke schaalsprong naar de omgeving.

Daglicht belangrijk in het ontwerp

Voor patiënten met een psychiatrische aandoening is daglicht belangrijk. Alle patiëntenkamers zijn gericht op de ochtendzon, de huiskamers en de daktuinen krijgen juist middagzon. De daktuinen zijn centraal op de eerste verdieping gepositioneerd, boven op de therapieruimtes van de begane grond, en zijn voor alle patiënten toegankelijk. In het gebouw naast het Centraal Medisch Complex van het UMCG bevinden zich alle polifuncties.

Aardbevingsbestendig

Het ca. 14.000m2 grote complex is zodanig opgezet dat functieveranderingen in de toekomst eenvoudig inpasbaar zijn. Een tunnel en een luchtbrug verbinden het UCP met het hoofdcomplex van het UMCG. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de aardbevingsbestendigheid van de constructie en flexibiliteit en uitbreidbaarheid van de installaties.

UCP Groningen

Het UCP biedt mensen met een psychiatrische aandoening. Wetenschappelijk onderzoek speelt daarbij een belangrijke rol. De nieuwbouw moet de kerntaken en de ambitie van het UCP ondersteunen: leidend hierin is het verbeteren van de prognose van mensen met psychiatrische aandoeningen, door kennisontwikkeling en klinische toepassing hand in hand te laten gaan.In het gebouw worden patiëntenzorg, onderzoek en onderwijsfuncties gefaciliteerd. Het ontwerp ondersteunt daarnaast maximaal zorg- en onderzoeksprocessen. De patiënt én de zorgverlener staan hierin centraal.

Het team Atelier PRO + Vakwerk Architecten werkt samen met Valstar Simonis, Pieters Bouwtechniek, Peutz en KSBKM bouwkostenmanagement.

Beeld: Atelier PRO+Vakwerk Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.