Basisschool De Verwondering duurzaamste gebouw van Nederland

Nieuws

Basisschool De Verwondering duurzaamste gebouw van Nederland

Door: Petra Starink | 19-07-2021

Basisschool De Verwondering in Almere, een ontwerp van ORGA architect heeft de Gouden Kikker ontvangen, de award voor het meest duurzame gebouw van Nederland. De school is voor een groot deel gebouwd volgens de biofilische principes waarin het krachtige effect van de natuur op het leervermogen wordt erkend en benut.

Voorbeeld voor de rest van Nederland

Volgens de jury is het ontwerp van houtarchitect ORGA “een inspirerend voorbeeld van duurzaam maatschappelijk vastgoed op een zeer hoog niveau en in de breedste zin van het woord. Niet alleen door de keuze van natuurlijke materialen, systemen en bouwmethoden, maar ook door de ontwerpfilosofie. Leerlingen zien zelf hoe hun school is gebouwd, welke materialen zijn toegepast en hoe het van energie wordt voorzien. Het natuurinclusieve schoolplein is een ecosysteem op zich, met veel nestgelegenheden voor vogels en insecten, lokale flora en zelfs een kleine baai. Het project is niet alleen een inspiratie voor de leerlingen én medewerkers van de school, maar ook voor de rest van Nederland.”

Drie clusters

Het schoolgebouw bestaat uit clusters met lokalen die biotopen vormen voor leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen. De drie clusters zijn zo georiënteerd dat er een natuurlijke tussenruimte ontstaat voor centrale gemeenschappelijke functies.

Hybride CLT/houtskeletbouw

De materialen en technieken in het hybride CLT/houtskeletbouw schoolgebouw zijn duurzaam, divers en innovatief: draagkolommen van geschaafde boomstammen, houten kanaalplaatvloeren, binnenwanden van ongebakken leemsteen, akoestische kurkwanden, natuurlijke ventilatieluiken en een ijsbuffervat in de grond. Het gebouw en de natuurlijke omgeving werken samen om de leerlingen kennis te laten maken met seizoensveranderingen en de natuur als dynamisch proces. Bij regen loopt het hemelwater via spuwers over het schoolplein naar de nabijgelegen beek. Een groot deel van de binnen- en buitengevels worden bedekt met zelfgroeiende groenwanden. Strategisch geplaatste bomen vormen een natuurlijke zonwering. En in het buitenlokaal met vegetatiedak komt een moestuin met kippenren.

Gebouw past volledig in circulaire economie

De hoge duurzaamheidsambities hebben geresulteerd in een demontabel gebouw dat volledig in de circulaire economie past. De hoofdzakelijk biobased materialen zijn vastgelegd in een materialenpaspoort voor later hergebruik. De Verwondering heeft een energielabel van A+++, GPR scores tussen de 8 en 10 in alle categorieën en Frisse Scholen Klasse B.

De Gouden Kikker

De Gouden Kikker werd uitgereikt tijdens een online-samenkomst. De Duurzaam Bouwen Awards zijn een initiatief van de stichting Duurzaam Gebouwd, W/E adviseurs, abcnova en FSC Nederland. Ze ontvangen daarvoor ondersteuning van Bouwend Nederland en het ministerie van BZK. De vorige editie in 2020 werd gewonnen door de Triodos Bank in Zeist.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Almere
Architecten: Daan Bruggink en Guus Degen van ORGA architect
Schoolconcept: Evert van Kampen (Bladgroen) en scholenstichting Prisma
Aannemer: Van Norel Bouwgroep
Constructeur: Lüning
Installatie adviseur: TDS
Bouwfysisch adviseur: Nieman Raadgevende Ingenieurs
Interieurontwerp: Projectum en Schilte
Groenontwerp: Goed Geplant
Fotografie: ORGA architect

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.