Thomas Rau ontwerpt remontabel kantoor Triodos bank

Nieuws

Thomas Rau ontwerpt remontabel kantoor Triodos bank

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-04-2018

Het nieuwe kantoor van de Triodos Bank Nederland in Driebergen is een ontwerp van Thomas Rau, Odette Ex van Ex Interiors ontwerpt het interieur. Het gebouw wordt remontabel gebouwd, de onderdelen en materialen zijn te hergebruiken. TBI-onderneming J.P. van Eesteren gaat het kantoor bouwen.

Remontabel bouwen

In lijn met J.P. van Eesteren’s doelstelling om gebouwen slimmer te maken, wordt het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management zo veel mogelijk geprefabriceerd en op de bouwlocatie in elkaar gezet. Dit zorgt ervoor dat er op dagelijkse basis een relatief kleine bezetting op de bouwlocatie nodig is. Het bouwteam houdt daarbij rekening met het ritme van de natuur om het ecosysteem zo min mogelijk te verstoren.

Integraal ontworpen

Het gebouw is integraal in de ontwerptool Revit 3D ontworpen. Tijdens het ontwerp en de bouw, wordt het 3D-model van het gebouw ook ingezet om alle gebruikte materialen bij te houden in een materialenpaspoort. Het platform dat hiervoor wordt gebruikt, Madaster, faciliteert een totaaloverzicht van alle gebruikte materialen en hun kenmerken. Zo kunnen die materialen in de toekomst op een hoogwaardige manier hergebruikt worden.

Duurzaam materiaalgebruik in ontwerp van Thomas Rau

In het ontwerp van Thomas Rau staat duurzaamheid centraal; onder andere in duurzaam materiaalgebruik en de vormgeving van ruimtes. Pieter Arkenbout, landschapsarchitect van Arcadis, ontwikkelde het integraal landschappelijk plan voor het gehele landgoed. De unieke houtconstructies worden gerealiseerd door bureau Luning

Gebouw is volledig energieneutraal

Opdrachtgever JOIN (een joint venture van Triodos Bank en OVG Real Estate) en bouwer hanteren hoge duurzaamheidsdoelstellingen. Streven is de Breeam Outstanding waardering te halen. De drie torens van de twee, drie en vijf verdiepingen tellende hoofdconstructie kennen een unieke duurzaam houten constructie en groene daken. Dankzij een combinatie van de laatste installatietechniek – aangelegd door bouwpartner Bosman Bedrijven – en zonnepanelen kan het gebouw volledig voorzien in de eigen energie. Licht, lucht en water worden zoveel mogelijk op natuurlijke wijze voorzien. Dat maakt het gebouw volledig energieneutraal. Het kantoor wordt zomer 2019 opgeleverd.

Landschap

Het project (een engineer & build-opdracht) omvat voor TBI-onderneming J.P. van Eesteren niet alleen de bouw van het hoofdgebouw maar ook de realisatie van een stuk landschap en een parkeerplaats voor ca. 250 auto’s, deels overkapt met een constructie voorzien van PV-cellen. Op Landgoed de Reehorst – onderdeel van een Ecologische Hoofd Structuur (EHS) en daarmee een locatie waar de ecologie en dierenpopulatie behouden en zo mogelijk uitgebreid moeten worden – legt de bouwer door de inzet van groen- en landschapsspecialist Copijn uit Utrecht extra bebossing en vijvers aan.

Artist Impression: Thomas Rau

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie