Benthem Crouwel Architects ontwerpt groen herkenningspunt Valley in Praag

Nieuws

Benthem Crouwel Architects ontwerpt groen herkenningspunt Valley in Praag

Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-11-2021

Benthem Crouwel Architects heeft de internationale ontwerpwedstrijd voor het nieuwe multifunctionele landmark in de wijk Olbrachtova in Praag gewonnen. Valley combineert woningen, werkplekken en winkels in een nieuwe stedelijke kern. Het indrukwekkende silhouet voegt een sterke identiteit toe aan de stad en kenmerkt zich door een uniek, meanderend landschap ontworpen door Felixx landschapsarchitecten. De prijs is toegekend door het Tsjechisch ontwikkelingsbureau Velska.

Het winnend ontwerp van Benthem Crouwel Architects valt op door de hoogwaardige openbare ruimte met haar netwerk van sfeervolle pleinen en straten, die zijn aangesloten op winkels, metro, restaurants en de omliggende wijk.

Hoge kantoortoren

Twee accenten verankeren het ensemble van torens in de omgeving en onderstrepen het belang van deze locatie; de hoge kantoortoren vormt met zijn karakteristieke, diagonale insnijding een nieuw herkenningspunt in de stad en het lage, maar al even opmerkelijke gebouw aan de zuidkant van het perceel benadrukt het belang van de Valley in Olbrachtova, door met een diagonale uitkraging de ingang van de metro uit te lichten.

Gebouwen optimaal verbonden met omgeving

De stedenbouwkundige opzet is zo ingericht dat alle gebouwen optimaal verbonden zijn met hun omgeving en goed bereikbaar zijn vanaf de buitenwegen. Door de hoge dichtheid van de gebouwen en sterke programmering voegen we een gedefinieerde en aangename openbare ruimte toe aan het gebied, gericht op voetgangers. Een netwerk van straatjes en pleintjes, gaat een sterke verbinding aan met  haar gebruikers.  Overdag zorgen het metrostation, de winkels en de kantoren voor constante aanloop en ’s avonds creëren bewoners en bezoekers van bars en restaurants een bruisende en levendige sfeer in het gebied.   

Glooiend groen landschap

Het gebouwencomplex wordt bekroond met een glooiend, groen landschap dat is geïnspireerd op de natuurlijke topografie van de Bohemen. Zo verdelen de hoogtelijnen het dak in verschillende gebieden waar een doorlopende route (‘route architecturale’) doorheen slingert, van gebouw naar gebouw, over verschillende loopbruggen. Het landschap op de laagste daken biedt, met haar weelderige grassen en bloemen, ruimte voor recreatie. Het middelste deel bevat talrijke bomen en kleinere ontmoetingsplaatsen voordat het overgaat in een meer steenachtig gebied op de hoogste daken, vergelijkbaar met een natuurlijke boomgrens op de top van een berg. Een appartement in Valley heeft niet alleen een eigen balkon of loggia, de nieuwe bewoners kunnen ook rekenen op een spectaculair panoramisch dak-landschap.

Duurzaamheid en toekomstbestendig

De zorgvuldig gekozen oriëntatie van het dak zorgt voor een ideale balans tussen daglicht, schaduw, zonnewarmte en energie. Het groene dak-landschap zorgt voor een hoge isolatiewaarde die de hoeveelheid benodigde energie voor verwarming en koeling van het gebouw reduceert. De geïntegreerde PV-panelen op het dak en in de gevels van het kantoorgebouw wekken ter plaatse schone energie op én verkleinen het glasoppervlak in de gevel. In tegenstelling tot haar dynamische uitstraling is het gebouwenensemble volledig gebaseerd op een standaard grid. Dit modulaire ontwerp maakt het gebouw toekomstbestendig, circulair en aanpasbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.