Bijlmerbajes wordt nieuwe stadswijk Bajes Kwartier

Bijlmerbajes wordt nieuwe stadswijk Bajes Kwartier

Nieuws
Door: Petra Starink | 12-09-2017

Het terrein van de Bijlmerbajes van het Rijksvastgoedbedrijf is verkocht aan AM, onderdeel van Koninklijke BAM Groep. Samen met de ontwerpers OMA, LOLA Landscape, FABRICations en AT Capital en Cairn wordt er een nieuwe autoluwe woonwijk, het Bajes Kwartier ontwikkeld. Alle woningen worden energieneutraal en 98 procent van het materiaal uit de oude gevangenis wordt opnieuw gebruikt.

Autoluwe wijk

In de nieuwe woonwijk komen 1.350 woningen, koop en huur. Vijf gevangenistorens worden gesloopt, één wordt getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt het design cluster: een plek voor kunstenaars.  Verder komt er horeca, een gezondheidscentrum en een school voor voortgezet onderwijs.. De nieuwe woonwijk krijgt een stevig stedelijk karakter, maar ook is er veel groen met tuinen, hoven en waterpartijen. De wijk is autoluw. Parkeren moet ondergronds.

Energieneutraal

Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. De woningen zijn extreem goed geïsoleerd. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines. Het organisch afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmte in de winter en koeling in de zomer komt via warmtepompen in de gebouwen. Er komen geen aansluitingen op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte.

Hergebruik bouwmaterialen

Bij het bouwen van de wijk wordt 98 procent van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt. De gevel van de bestaande verbindingsstraat vormt de plint van woongebouwen, gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Dde tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes.

Vijf consortia

In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf heeft de gemeente Amsterdam de uitgangspunten voor de nieuwe wijk opgesteld. Vijf consortia hebben voor de zomer een plan ingediend en een bod uitgebracht. In de beoordeling telde de kwaliteit van de plannen even zwaar mee als de hoogte van de biedingen. AM kwam als winnaar uit de bus. Het consortium betaalt ruim € 84 miljoen voor het terrein.

Tentoonstelling

Vanaf dinsdag 3 oktober is er een tentoonstelling waar alle 5 de plannen die ingediend waren te zien zijn.
Plaats: voorgebouw Bijlmerbajes, H.J.E. Wenckebachweg 48, Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.