Catharinabrug wint European Concrete Award

Nieuws

Catharinabrug wint European Concrete Award

Door: Petra Starink | 05-11-2018

De Catharinabrug in Leiden ontworpen door DP6 architectuurstudio heeft de European Concrete Award in de categorie Civil Engineering gewonnen. Met een lengte van 36 m en een slankheid van 1:81 is de Catharinabrug de slankste en langste UHSB-brug van Nederland. De brug is van boven gezien S-vormig en heeft een dubbelgekromd dek. De nieuwe brug verbindt zo een al bestaand winkelgebied met de nieuwe winkelstraat, de Catharinasteeg. De prijs werd in Helsinki in ontvangst genomen samen met constructeur Pieters Bouwtechniek, betonleverancier Hi-Con en aannemer Gebr. Schouls.

Zeer dun brugdek

Door de combinatie van de eisen van doorvaarhoogte en hellingspercentage was het nodig een zeer dun brugdek te maken. DP6 architectuurstudio kwam met het idee van een brug van Ultra Hoge Sterkte Beton en benaderde Pieters Bouwtechniek vanwege hun ervaring met het materiaal. Pieters werkte al enige tijd samen met Hi-con, leverancier van UHSB Compact Reinforced Composite (CRC). De brug werd met uiterste precisie door aannemer Gebr. Schouls gerealiseerd, midden in de historische binnenstad van Leiden.

Grenzen van het materiaal

Een bijzondere rol was weggelegd voor de Gemeente Leiden die als opdrachtgever het team aanstuurde. Dit heeft mede gezorgd voor het bereiken van een kwalitatief hoogwaardig ontwerp en de acceptatie van het innovatieve gebruik van Ultra Hoge Sterkte Beton. Jimmy van de Aa (DP6 architectuurstudio): “Vanaf het begin van het project heeft het team hetzelfde doel voor ogen gehad, een zo optimaal mogelijk ontwerp maken en realiseren waarbij de grenzen van het materiaal zijn opgezocht. Dat de Catharinabrug de European Concrete Award wint is een bekroning van het ontwerp, de samenwerking en het vertrouwen van de opdrachtgever.”

Opdrachtgever: Gemeente Leiden, Leiden
Architect: DP6 architectuurstudio, Delft
Constructeur: Pieters Bouwtechniek, Delft
Leverancier UHSB: Hi-Con, Alblasserdam
Aannemer: Gebr. Schouls, Leiden
Stedenbouwkundig masterplan: Rijnboutt, Amsterdam
Beeld: DP6 architectuurstudio, Gebr. Schouls

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.