Crowdfunding glasnegatieven Pierre Cuypers

Crowdfunding glasnegatieven Pierre Cuypers

Nieuws
Door: Petra Starink | 19-10-2016

Het Cuypershuis start 3 december met een crowdfundingproject, waarbij het publiek glasnegatieven uit de museumcollectie kan adopteren. Het betreft een collectie van 800 glasnegatieven, die veel informatie bevatten over het functioneren van de ateliers van Pierre Cuypers. Met deze actie hoopt het Cuypershuis deze verborgen informatie voor iedereen beschikbaar te maken.

Glasnegatieven

Tot en met 26 maart 2017 is in het cuypershuis in Roermond het belang en waarde van de glasnegatieven te zien. De 800 afbeeldingen brengen de bezoeker terug naar de wereld van de ateliers van Cuypers, naar hun kunstvoorwerpen en naar de mensen die deze vervaardigden. De globale tijdsindicatie geeft aan dat er al vroeg door Cuypers gebruik werd gemaakt van deze nieuwe techniek: fotografie. Dit onderstreept Cuypers’ affiniteit met vernieuwing en zijn slimme ondernemerschap. Afdrukken van de glasnegatieven gebruikte hij om zijn werk en aanbod aan kunstvoorwerpen onder de aandacht van het publiek te brengen. Catalogi en strooifolders moesten potentiële kopers over de streep trekken. Fotografie was een handig middel om een (te restaureren) gebouw snel vast te leggen, in plaats van uitvoerig schetsen te maken.

Crowdfunding

Het Cuypershuis wil deze glasnegatieven van de ondergang redden en voor de toekomst bewaren. Het digitaliseren en de nodige conservering en restauratie zorgt ervoor dat deze kennis over Cuypers werk voor iedereen beschikbaar komt. Met de museumpresentatie en de ‘crowdfunding’ probeert het museum dit project te financieren. Donateurs krijgen als dank een exclusieve rondleiding of een reproductie van het geadopteerde glasnegatief.

Cuypershuis
Pierre Cuypersstraat 1,  Roermond
Het Cuypershuis is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 16.30 uur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.