Tunnel met plafond van bamboecomposiet

Nieuws

Tunnel met plafond van bamboecomposiet

Door: Petra Starink | 18-10-2016

In  Leiden is de nieuwe onderdoorgang in de Plesmanlaan in gebruik genomen. De tunnel maakt deel uit van het project Ontsluiting Bio Science Park. ipv Delft ontwierp in samenwerking met Karres en Brands de drie onderdoorgangen die deel uitmaken van het project. Het plafond van de tunnel is bekleed met bamboecomposiet.

De drie onderdoorgangen bevinden zich rond het kruispunt Plesmanlaan / Haagse Schouwweg dat de belangrijkste toegang vormt tot het Bio Science Park. De ongelijkvloerse kruising is een verbetering in de verkeersdoorstroming.

Bamboecomposiet

De vernieuwde Plesmanlaan is ontworpen als groene hoofdontsluitingsroute met groene middenberm en ruime opzet. Dankzij de afwezigheid van tussensteunpunten, loopt deze groene ader ook echt onder het viaduct door. De licht naar buiten wijkende wanden zorgen voor goede lichttoetreding en een passend, ruimtelijk beeld. De onderzijde van het viaduct is bekleed met bamboecomposiet. Dit markeert de poortfunctie van het viaduct en benadrukt de kruising van wegen.

Keramische tegels

De wanden van de onderdoorgang zijn bekleed met keramische tegels in een subtiel patroon dat refereert aan DNA-profielen. Ook de wanden van de fietstunnels zijn bekleed met deze tegels. De wandbekleding geeft een hoogwaardige rustige uitstraling aan de tunnels, en vormt ook een duurzame wandafwerking. In de fietstunnels is het kleurenpalet van de tegels iets warmer dan in de verkeerstunnel.

Geïntegreerde verlichting

Alle onderdoorgangen zijn voorzien van geïntegreerde verlichting in de wanden. Bij die voor snelverkeer zitten er tevens lichtpunten in de middenberm die de houten onderzijde van het viaduct verlichten. ’s Avonds maken de lichtlijnen de kruising met de bovenliggende weg manifest.
Het project is uitgevoerd door Heijmans.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.