De Quarantainer doorbreekt isolatie medemens

Nieuws

De Quarantainer doorbreekt isolatie medemens

Door: Peter de Winter | 20-04-2020

Paco Voorhans was nog maar een aantal weken bij Eventcare in Amsterdam aan het werk toen bij hem een ongeneselijke vorm van kanker werd vastgesteld. Het idee dat hij straks alleen dood moest gaan en geen van zijn vrienden meer kon spreken, vond hij een onverdraaglijke gedachte. Daarom bedacht hij de Quarantainer; een aangepaste container met als doel verbinding zonder fysiek contact bevorderen.

Hannes Trooster van Eventcare uit Amsterdam vertelt dat zijn collega Paco Voorhans er de man niet naar is om niets te doen. “We hadden dan ook afgesproken dat hij zich, zolang zijn ziekte dat toeliet, met ‘mooie dingen’ voor ons bedrijf zou gaan bezighouden. Maar toen kwam corona en werden alle evenementen – onze corebusiness – afgeblazen. Paco hoort tot de risicogroep en moest direct in afzondering gaan leven. Het idee dat hij straks alleen zou doodgaan en met niemand meer een gesprek onder vier ogen kon voeren, zinde hem niet en zo kwam hij met het idee van de Quarantainer; een aangepaste portacabin of container waarin mensen elkaar op een veilige manier toch kunnen ontmoeten.”

Plexiglas wand

Portacabins zijn voor Trooster bekend terrein; tijdens evenementen worden ze ingezet als tijdelijk kantoor of kleedruimte voor artiesten. In de Quarantainer staat een ronden tafel die door een plexiglas wand van VDS Kunststoffen in het midden heen lijkt te lopen. Dat geeft volgens hem een huiskamerachtige setting waar gebruikers het gevoel krijgen dat ze dicht bij elkaar toch een intiem soort ontmoeting hebben.

Meubilair voorzien van antibacteriële coating

“Samen met onze partner KINASE hebben we onderzocht hoe we de container medisch verantwoord en duurzaam konden inrichten. Het meubilair van onze partner CooLoo (design van Nederlandse bodem) is voorzien van een antibacteriële coating en alle materialen zijn na gebruik weer te recyclen. De wanden en de vloer zijn glad en goed afneembaar. Na elk bezoek kan de Quarantainer gemakkelijk weer schoongemaakt worden.”

Bouwtekeningen

Rink Alberda van de Architekten Cie. uit Amsterdam is een goede vriend van Paco Voorhans. Toen hij hoorde van het idee hielp hij zijn vriend met zijn bouwkundige- en modulaire kennis en maakte de benodigde bouwtekeningen. Een andere bevriende relatie zorgde ervoor dat ook de akoestiek in het vertrek in orde kwam.

Aanpassing containers

De containers worden in de werkplaats van Eventcare aangepast en dat houdt een paar medewerkers alsmede een aantal zzp’ers aan de slag. Trooster benadrukt dat de Quarantainer geen ‘new business’ is. “We willen er beslist geen winst op maken. Waar het ons om gaat, is dat we er zoveel kunnen produceren als nodig. En de vraag is er: van een grote zorginstelling die er een paar wil afnemen tot aan een kleindochter die er een wil hebben voor haar grootmoeder. Overigens is het verblijf niet bedoeld voor coronapatiënten, maar juist voor alle mensen die door corona in isolatie zitten. Het doel is verbinding zonder fysiek contact te bevorderen.”

Vrienden en familie ontvangen

De eerste Quarantainer is inmiddels geplaatst bij Mariënburg waar ‘gevorderde’ psychiatrische patiënten wonen. “Die mensen hebben vaak geen idee wat er aan de hand is. Nu kunnen ze nu toch familie en vrienden ontvangen en dat geeft ze rust. De tweede is in Amsterdam bij de Buitenhof geplaatst en komende week zullen er nog tientallen anderen geplaatst worden door het hele land.”

Donaties zijn welkom

Om dat containers verbouwen toch geld kost, is The Paco Foundation in het leven geroepen en zijn er plannen voor crowdfunding. “Donaties zijn meer dan welkom. Als gezegd, willen we geen winst maken maar wel de mogelijkheid hebben zoveel Quarantainers te kunnen maken als er vraag is. Bedenk daarbij wel dat er alleen in Nederland al 2500 zorginstellingen zijn waar mensen aan eenzaamheid lijden.”

Fotografie: Jordi Wallenburg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.