Drieklimatenkas Hortus Botanicus wordt vernieuwd

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Drieklimatenkas Hortus Botanicus wordt vernieuwd

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-10-2023

Met het verlenen van een omgevingsvergunning voor de Drieklimatenkas van de Hortus Botanicus Amsterdam komt de vernieuwing van de iconische kas dichterbij. Architectenbureau ZJA was in 1993 de ontwerper van de kas, en tekende nu ook het vernieuwde, duurzame ontwerp. Kay Oosterman (architect -partner ZJA): “Het nieuwe ontwerp van ZJA draagt de duurzame vernieuwing zichtbaar uit, terwijl het silhouet van de kas herkenbaar blijft.”

De Drieklimatenkast is begin jaren ‘90 ontworpen als een eigentijdse constructie van staal en glas. Drie decennia later is het bouwwerk toe aan een grootscheepse renovatie en wordt door de Hortus aangegrepen om de kas duurzaam te vernieuwen. Zo wordt het de eerste gasloze publiekskas van Nederland. En bovendien de enige plek waar het belang van plantenbiodiversiteit en de relatie met klimaat wordt verteld. Met alle duurzame aanpassingen, het behoud van de kenmerkende elementen en een optimale leefomgeving voor de plantencollectie zal de vernieuwde Drieklimatenkas van de Hortus helemaal klaar zijn voor de toekomst.

Het verhaal van de biodiversiteit

Nu de biodiversiteit zo onder druk staat, wordt voor de Hortus het vertellen van het verhaal van de biodiversiteit steeds belangrijker. “Als we met onze missie willen dat bezoekers anders gaan handelen, namelijk met zorg voor de natuur, dan moeten we uiteraard ook zelf laten zien dat dat mogelijk is ”, zegt directeur van de Hortus Carlien Blok. De kas krijgt niet alleen isolerende daken, dubbelglas, een opslag voor hergebruik van (regen)water en slimme, energiezuinige klimaatsystemen, ook de inrichting gaat op de schop. Behalve een nieuwe Kaapse ruimte, het vernieuwde tropische kasdeel en het woestijndeel, komt er ook extra tentoonstellingsruimte om op wereldschaal het verhaal van biodiversiteit en de relatie met klimaat uit te leggen.

Opening in 2025

Met het ontvangen van de omgevingsvergunning kan de Hortus nu de laatste fase ingaan; de daadwerkelijke verbouwing. Ontwerp en inrichting van het interieur is van de hand van BOOM Landscape en bureau Designwolf. ABT is wederom verantwoordelijk voor de constructie. De huidige kas zal eind februari 2024 sluiten voor de verbouwing en weer opengaan in 2025: het jaar waarin Amsterdam haar 750-jarig bestaan viert.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.