Duurzaam woongebouw Familistère Leidsche Rijn Centrum

Nieuws

Duurzaam woongebouw Familistère Leidsche Rijn Centrum

Door: Petra Starink | 26-04-2021

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn Centrum komt het duurzame woongebouw Familistère naar ontwerp van De Zwarte Hond en Faro. Familistère bestaat uit vier unieke woonblokken onder een glazen dak met 122 woningen, 60 ondergrondse parkeerplaatsen en 300 m2 commerciële ruimten. Inspiratiebron voor dit project is de Familistère in Guise, een voorbeeld voor collectief wonen uit de 19e eeuw, gebouwd door Jean-Baptiste Andre Godin.

Stedelijke identiteiten

Kavel 15 in Leidsche Rijn Centrum waar het woongebouw komt te staan heeft 2 stedelijke identiteiten: een ruimtelijke identiteit met uitzicht op een park en een plein en een intiemere identiteit van stadsblokken aan de noord- en oostzijde. De individuele bouwblokken verhouden zich tot de straten en het karakter van de aangrenzende wijken, ieder op een eigen wijze. Aan de ruimtelijke zijde komen de hogere bouwvolumes die aansluiten op het park en het plein. Aan de intieme kant komen de lagere volumes die aansluiten op de kleinere korrelgrootte van de omliggende stadsblokken. Familistère bestaat uit vier gebouwen met 122 woningen, 60 ondergrondse parkeerplaatsen, 525 fietsparkeerplaatsen en 300 m² aan voorzieningen.

Ontwerp geïnspireerd op Familistère van industrieel Godin

Het ontwerp van De Zwarte Hond en Faro is geïnspireerd op de monumentale 19de-eeuwse Familistère in het Franse Guise van de Franse industrieel Jean-Baptiste André Godin. Deze Familistère bood onderdak aan iedereen die werkte in Godins fabriek. Godin was tegen de klassenstrijd en binnen dit ‘Palais Social’ waren alle arbeiders gelijkwaardig. Het gebouw, dat bestond uit 558 appartementen en 350 woningen, had een centrale binnenplaats onder een glazen dak.

Detaillering

De vorm van het totale blok van De Zwarte Hond en Faro past binnen de stedenbouwkundige envelop. Compartimentering in verschillende gebouwen maakt dat de vier gebouwen alle vier uniek zijn. Zo onderscheiden zich de vier gebouwen door verschil in ritmiek, uitstraling van de plint, kleurgebruik en plasticiteit. De detaillering van de penanten, de maatvoering van gevelritmiek, de principeopzet en de materialisering geven de vier gebouwen een andere uitstraling. Alle gebouwen hebben een eigen ruime hoofdentree en ontsluiting en zijn in een rechte lijn van elkaar gescheiden. De continuïteit van het gehele blok wordt gewaarborgd door de doorlopende plint, die overal dezelfde hoogte heeft. Binnen het woonblok worden woonbehoeftes gebundeld. Er is een centrale binnenplaats onder een glazen dak.

Woningen met royale buitenruimte

De woningen zijn sterk georiënteerd op de straten. Alle woningen hebben een royale buitenruimte en veel glas. Er is een grote variatie aan typologieën. Zo zijn er woningen op de begane grond met een eigen entree en een eigen werkplek aan de straat, er zijn duplexwoningen over twee lagen en er zijn appartementen met een bescheiden gebruiksoppervlak.

Circulaire onderdelen

Voor het woongebouw wordt een betoncasco toegepast dat zo is opgezet dat in de toekomst maximale flexibiliteit is gewaarborgd. Hierdoor kunnen woninggroottes eenvoudig worden aangepast. Het casco is toekomstbestendig en gaat zeker 300 jaar mee. Dit geldt ook voor buitengevels die 200 jaar meegaan en de binnengevels die vijftig jaar meegaan. Het gebruik van flexibele plinten maakt functiewijziging in de toekomst mogelijk. Voor de constructie en de afwerking worden circulaire onderdelen gebruikt die opgenomen zijn in het materialenpaspoort. Dit geldt ook voor de binnengevels van het atrium en de kruislaaghoutconstructie van de maisonnettes op het dak. Door de toepassing van een glazen dak ontstaat een atrium dat de vier gebouwen samenbrengt en een collectieve plek voor bewoners vormt.

Groendak en atrium oplossing tegen hittestress

Het atrium wordt een weldadige groene omgeving om te verblijven en te ontmoeten. Het groendak en het atrium bieden een oplossing tegen hittestress, wateroverlast en dragen bij aan biodiversiteit. Water wordt op het dak opgeslagen om het atrium te voorzien van besproeiing in de zomer.

Opdrachtgever van Kavel I5 is SSB Ontwikkeling Bouwen en Coltavast. Het project is in gezamenlijkheid verworven met De Zwarte Hond, Faro, OKRA, Nibe, Hiensch, Urban Sync, Nieman en Pieters Bouwtechniek.

Fotografie: De Zwarte Hond

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.