Voormalig stadskantoor getransformeerd tot duurzaam woongebouw Verto

Nieuws

Voormalig stadskantoor getransformeerd tot duurzaam woongebouw Verto

Door: Petra Starink | 26-04-2021

Het nieuwe appartementengebouw ‘Verto’ in het stadshart van Arnhem is in gebruik genomen. Naar ontwerp van V8 Architects is het voormalige stadskantoor aan de Broerenstraat getransformeerd tot een duurzaam woongebouw met 58 hoogwaardige appartementen, dat een bijzondere herinnering aan het verleden oproept.

DNA van het gebouw behouden

Het oorspronkelijke gebouw is ontworpen door J.J. Konijnenburg, een oud-leerling van architect Gerrit Rietveld en in 1960 gebouwd om dienst te doen als tijdelijk stadskantoor. V8 Architects heeft het DNA van het gebouw en het karakter van de zuidelijke binnenstad als naoorlogs wederopbouwgebied behouden en een ‘tweede’ wederopbouw gemaakt die een kwaliteitsimpuls oplevert voor Arnhem.

Twee woonlagen toegevoegd

Om het gebouw in hoogte beter aan te laten sluiten op het straatbeeld heeft V8 twee woonlagen toegevoegd. Door middel van verschillende energiebesparende oplossingen is Verto duurzaam herontwikkeld. Op het hele dak worden zonnepanelen geïnstalleerd en er is overal driedubbelglas toegepast. Bovendien heeft het gebouw een warmteterugwinningsinstallatie en is het aangesloten op de stadsverwarming.

Functionele helderheid

In het ontwerp van V8 Architects vormen de originele ontwerpprincipes het uitgangspunt. “De kenmerkende, functionele helderheid van het oorspronkelijke gebouw blijft behouden. De bestaande staalconstructie varieert van de grote stalen jukken op begane grond tot verfijnde stalen tussenregels op de verdiepingen. Om aan te sluiten bij deze consistente manier van bouwen is ook de nieuwe gevel volledig van staal gemaakt. Door de sterk aanwezige horizontale raamstroken associeert het met het modernistische wederopbouwkarakter van de binnenstad. De balkons vormen het ‘ornament’ en voegen er een woonkarakter aan toe.”

Woongebouw Verto staat aan de overzijde van het Arnhemse gemeentehuis, tussen winkelstraatjes en horeca. Musis Sacrum, Focus Filmtheater, Bartokpark en Rozet zijn op loopafstand.

Projectgegevens

Woongebouw Verto
Locatie: Broerenstraat 45-53 Arnhem
Programma: 58 appartementen (huur), stallingsgarage (15 plaatsen) en commerciële ruimten (begane grond)
Architect:  V8 Architects
Opdrachtgever: Van der Vorm Vastgoed Groep
Projectmanagement: Colliers Design & Development B.V.
Adviseur constructie: Aveco de Bondt
Adviseur installatie, akoestiek, bouwfysica, en brandveiligheid: Kompas raadgevende ingenieurs B.V.
Aannemer: Plegt-Vos
Bruto vloeroppervlakte: 6.800 m²
Ontwerp: 2017    
Realisatie: 2021
Fotografie: Jeroen Musch     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.